Det kræver en ordentlig og helt konkret vejledning i opbevaring af baller, hvis antallet af ulykker, hvor børn kommer til skade på halmlagre, skal mindskes. For selvom der er krav til, hvordan man skal stable 'bigballerne', så bliver det ikke altid gjort rigtigt.

Torsdag blev tre små piger mellem seks og 13 år fanget under de store 'bigballer', der kan veje mellem 450 og 550 kilogram, i deres families stald. Den ene ni-årige pige døde af sine kvæstelser, mens de to andre er indlagt i Skejby, hvor deres tilstand stadig er kritisk. 

Og netop den slags ulykker skal nu forhindres, mener Gartneri-, Land-, og Skovbrugets Arbejdsgivere, GLS-A. De er derfor i gang med at udarbejde en vejledning om farerne ved arbejdet med bigballer og halmlagre, der er klar senere på sommeren. Blandt andet skal vejledningen helt præcist vise, hvordan man bedst opbevarer halmballerne.

 - Halmlagre er ikke beregnet til at være en legeplads for børn. Vi anbefaler derfor, at børn ikke er i halmlagrene, så de kan komme til skade mellem halmballerne, fortæller Anne Marie Hagelskjær, der er afdelingschef ved GLS-A, og henviser til, at der også tidligere er set ulykker med børn i halmlagrene. 

Og for at forhindre ulykkerne skal man stable de tunge bigballer bedre.
 
- Det handler om at håndtere bigballerne rigtigt, så de står korrekt og ordentligt. Der må ikke være revner mellem bigballerne, så man kan falde ned mellem dem, siger afdelingschefen og forklarer, at ballerne skal stables i det, der hedder forbandt.

- Det vil sige, at ballerne skal stå sådan, at de holder hinanden fast. Nærmest ligesom mursten. De skal holde fast på hinanden, så de ikke kan skride fra hinanden eller falde ud eller ned, fortæller Anne Marie Hagelskjær, der håber at vejledningen kan være med til at få antallet af ulykker med halmlagre ned.