Mange danskere har svært ved at finde rundt i de grundlæggende begreber, når det kommer til økonomi.

Har du svært ved at finde rundt i de seneste ugers massive politiske debat om efterløn, vækst og offentlige finanser? Så er du ikke alene, skriver Politiken mandag.



Mange misforstår en række af de ord, som oftest optræder i den offentlige debat om økonomi, viser en undersøgelse:

- Det er for eksempel ret markant, at almindelige borgere tror, at betalingsbalance har noget at gøre med statens finanser, mens journalister og økonomer er ret enige om, at det handler om betalinger mellem Danmark og udlandet, siger cand.public. Bine Iversen til Politiken.

Hun har i et specialstudie ved Syddansk Universitet gransket journalister, økonomer og almene borgeres økonomiske forståelse og fundet, at mange helt fejltolker de mest grundliggende begreber.

Den manglende viden er særlig problematisk, fordi folk ofte selv tror, de har styr på det. Det giver risiko for, at folk bliver snydt i banken, men er også problematisk for det kommende folketingsvalg, advarer Bine Iversen:

- Hvis vælgerne simpelthen ikke forstår, hvad der bliver foreslået og diskuteret, er det et problem for demokratiet, siger hun til Politiken.



Både Skat og Danske Bank har de seneste år arbejdet intensivt med danskernes finansielle forståelse og nikker genkendende til specialets konklusioner.

/ritzau/