USAs nye vicepræsident Mike Pence har udtalt, at homoseksuelle kan ’kureres’, at voldtægt ikke nødvendigvis er voldtægt - og at cigaretter slet ikke er så farlige

»Han ligner måske en rødmosset landmand, du godt ville købe en gris af. Men bag den tilforladelige overflade er manden temmelig skør.«

Således beskrev den engelsk-amerikanske HBO-vært John Oliver for nylig USAs kommende vicepræsident, republikaneren Mike Pence.

Og selv om den kommende præsident Donald Trump oprindelig indledte sit politiske partnerskab med den forhenværende guvernør fra landbrugsstaten Indiana, som modvægt til sit eget vilde image, så kunne det tyde på, at John Oliver har ret. For bag den tilsyneladende rolige overflade har Mike Pence, der nu har kurs mod Det Hvide Hus og vicepræsidentposten, nogle temmelige opsigtsvækkende standpunkter.

Bøsser kan ’kureres’

Således mener den 57-årige far til tre voksne børn, at homoseksualitet blot er et valg, og han mener, at homoseksualitet kan ’kureres’ med bøn og terapi.

Som følge af denne overbevisning mener Mike Pence, der blot er et enkelt hjerteanfald væk fra verdens mest magtfulde position, at alle de penge, som USA i dag bruger på aids- og hiv-forskning, i stedet burde gå til den såkaldte homoseksuelle ’afvænningsterapi’.

Artiklen fortsætter under billedet

Mike og Karen Pence har været gift siden 1985. Sammen har de tre voksne børn. Foto: Reuters
Mike og Karen Pence har været gift siden 1985. Sammen har de tre voksne børn. Foto: Reuters
Vis mere

»Den gennemsnitlige amerikanske vælger har ingen idé om, hvor galt det står til med Mike Pence. Eller også er de bare ligeglade. Og dét er næsten endnu værre,« har én af USAs mest indflydelsesrige politiske journalister, Matt Taibbi fra bladet Rolling Stone, udtalt.

Og Pences syn på verden stopper ikke ved ’homoterapien’, der er blevet forbudt i flere amerikanske stater. Før præsident Barack Obama i 2014 legaliserede homoseksuelle ægteskaber i samtlige 50 amerikanske stater, gik Pence på talerstolen for at advare sine medborgere.

»Ægteskabet er en hellig pagt. Og legalisering af homoseksuelle forhold er amoralsk og vil uvilkårligt før til social kollaps,« sagde han.

Nul hjælp til fattige

Desuden mener Mike Pence, at kvindelige soldater igen bør forbydes adgang til frontlinjen.

Og som selvudnævnt leder af den ultrakonservative Tea Party-bølge, som den tidligere republikanske vicepræsidentkandidat Sarah Palin også indgik i, går Mike Pence ind for fjernelse af al økonomisk støtte til den landsdækkende organisation ’Planned Parenthood’. Over hele USA sørger tusindvis af læger og sygeplejersker i dette regi for gratis sundhedspleje for millioner af fattige amerikanere - blandt andet enlige og gravide voldtægtsofre.

Og for disse voldtægtsofre er Mike Pence også ’dårlige nyheder’. Som guvernør i Indiana forsøgte Pence nemlig først at lukke samtlige abortkliniker. Og da det ikke gik efter planen, forsøgte han med et nyt lovforslag at ændre selve definitionen på ’voldtægt’. Således ville der kun være tale om voldtægt, hvis kvinden var blevet fysisk tvunget. Det ville sige, at voldtægtsforbrydere, der først bedøvede deres ofre, ville gå fri. Denne lovgivning måtte Mike Pence dog droppe.

Artiklen fortsætter under billedet

Mike Pence ’tror’ ikke på homoseksualitet. Chefen, Donald Trump vil alligevel lidt tæt på. Foto: Reuters
Mike Pence ’tror’ ikke på homoseksualitet. Chefen, Donald Trump vil alligevel lidt tæt på. Foto: Reuters
Vis mere

Og tilsvarende måtte han i 2001 også tilstå, at rygning måske var lidt usundt. Som politisk modtager af dollar-millioner fra tobaks-industrien havde Pence ellers fastholdt sin udtalelse fra år 2000: »Til trods for medieskabt hysteri så er der ingen, der dør af at ryge.«

Populist og ekstremist

Mens Donald Trump således kan lyde ekstrem, er hans politiske standpunkter ofte temmeligt liberale.

Og den 70-årige forretningsmand fra New York, der nu bliver USAs næste præsident, har aldrig fordømt homoseksuelle.

Artiklen fortsætter under billedet

Hvis Præsident Donald Trump går af, bliver syg eller ligefrem dør, så bliver 57-årige Mike Pence præsident. Nogle siger, han er endnu værre. Foto: Reuters
Hvis Præsident Donald Trump går af, bliver syg eller ligefrem dør, så bliver 57-årige Mike Pence præsident. Nogle siger, han er endnu værre. Foto: Reuters
Vis mere

Faktisk sagde Trump for nylig, at han ikke havde noget problem med homoseksuelle ægteskaber. Og før den netop overståede valgkamp har den kommende præsident ofte støttet fri abort.

Modsat har Mike Pence været ultrakonservativ fra sine allertidligste teenageår. Og om forskellen på Trump og Mike Pence siger Rolling Stones Matt Taibbi:

»Donald Trump vil sige hvad som helst bare for at få bifald. Mike Pence derimod vil dø for sine standpunkter. Trump er populist. Pence er religiøs ekstremist og derfor langt farligere.«