Man kan ikke just beskylde George Soros for at være optimistisk. Tværtimod.

»Det kan blive enden på vores civilisation,« lød det ganske enkelt fra ham.

Den berygtede milliardær er kommet med sin dystre perspektiver for kloden i en tale i forbindelse med World Economic Forums årlige topmøde i Davos.

Her italesatte han de problemer, der lige nu truer de snart otte milliarder mennesker, der på bor på jorden.

George Soros holder sin tale i Davos.
George Soros holder sin tale i Davos. Foto: FABRICE COFFRINI
Vis mere

Og her har ikke mindst den aktuelle krig i Ukraine som katalysator forværret situationen dramatisk i en tid, hvor flere andre store problemstillinger heller ikke er løst, påpegede han.

»Andre emner, der berører hele menneskeheden – som at bekæmpe pandemier og klimaforandringer, at undgå atomkrig og opretholdelsen af globale institutioner – er alle blevet skubbet i baggrunden. Det er derfor, jeg siger, at vores civilisation måske ikke overlever,« lød det fra den 91-årige storinvestor.

I sin tale udtrykte han især bekymring for, hvordan »undertrykkende regimer« som det russiske og kinesiske påvirker resten af verden negativt.

Det lød, at de to landes ledere har begået »overvældende fejl« – Vladimir Putin ved at invadere Ukraine og Xi Jinping ved sin vedvarende nultolerance-politik over for corona, der stadig resulterer i omfattende nedlukninger af kinesiske storbyer.

Den aktuelle situation i Kina bekymrer den 91-årige George Soros i stor udstrækning.

»Nedlukningerne har katastrofale konsekvenser. De har skubbet den kinesiske økonomi i frit fald. Det begyndte i marts, og det vil fortsætte med at forværres, indtil Xi Jinping ændrer sin kurs, som han selvfølgelig aldrig vil gøre, fordi han ikke vil indrømme sine fejl,« sagde den aldrende finanstroldmand:

»Oven på krisen for ejendomsmarkedet vil skaden påvirke den globale økonomi. Og med de massive problemer for forsyningskæderne (i Kina, red.) kan den globale inflation blive til global depression.«

Endelig opfordrede George Soros til, at krigen i Ukraine vil blive afsluttet så hurtigt så muligt, så »civilisationen kan blive bevaret«.