Hamas’ hovedkvarter blev lørdag ramt af missiler på en dag, hvor tusindvis af israelske soldater blev mobiliseret ved grænsen til Gazastriben. Flere danskere er blandt soldaterne i Israels hær.

ISRAEL: Israel intensiverede lørdag sin militære operation i Gaza, da krigsfly sendte missiler mod Hamas’ hovedkvarter, hvor palæstinensernes ministerpræsident, Ismail Haniyeh, dagen forinden holdt møde med Egyptens premierminister, Hisham Kandil.

Øjenvidner beskriver ifølge Reuters, at der skulle være tale om omfattende ødelæggelser, og Hamas oplyser i en pressemeddelelse, at »regeringens hovedkvarter blev ramt fire gange«. Det er ingen meldinger om tabstal i forbindelse med luftangrebet.

Mindst 41 palæstinensere, heraf 20 civile, er blevet dræbt i Gaza, siden Israel onsdag indledte Operation Pillar of Defense, der har til mål at hindre Hamas i at sende raketter mod israelsk territorium.

I Israel har tre personer mistet livet. De blev alle slået ihjel, da en raket fra Gaza ikke blev opsnappet af det israelske missilforsvarssystem Iron Dome og slog ned i byen Kiryat Malakhi i det sydlige Israel.

Hamas har i de seneste dage affyret omkring 400 raketter fra Gaza, heraf én mod Israels hovedstad Jerusalem og tre mod landets kommercielle og kulturelle centrum Tel Aviv.

Der har ikke været lignende angreb mod de to storbyer siden henholdsvis 1970 og 1991, og selv om der ikke har været forlydender om dræbte eller tilskadekomne, er angrebene en påmindelse om, at Hamas’ missilrækkevidde er længere end tidligere.

Lørdag hylede luftsirener i Tel Aviv for tredje dag i træk, og ifølge israelsk militær lykkedes det Iron Dome at eliminere et missil, inden det slog ned i byen.

Angreb som disse har fået det israelske militær til at sende tropper og kampvogne til grænsen ved Gaza. Fredag fik Israels forsvarsminister, Ehud Barak, regeringens godkendelse til at indkalde 75.000 reservister, der skal øge truslen om en nært forestående landoperation.

- Vi er godt i gang med at udvide operationen, sagde brigadegeneral Yoav Mordechai til den israelske TV-station Kanal 2, der viste billeder af tusindvis af soldater på vej mod grænsen til Gaza.

En talsmand fra Israels hær siger til Berlingske, at der også er danskere ansat i den israelske hær, og at danske værnepligtige løbende oplæres.

- Det er nogle stykker, det er ikke forfærdelig mange. Der er nogle stykker fra den dansk-jødiske menighed i Danmark, som kommer med og aftjener værnepligt. Det har vi hvert år, siger Therkil Petersen, der har dobbelt statsborgerskab og er en del af den israelske hærs reserve.

- Det er både unge mænd og unge piger. Nogle gange bliver de her. Og andre gange tager de tilbage til Danmark igen. Det er forskelligt, tilføjer Therkil Petersen, der er talsmand for den israelske hær i Skandinavien.

Det Hvide Hus oplyste lørdag, at USAs præsident, Barack Obama, har kontaktet den tyrkiske premierminister, Tayyip Erdogan, for at diskutere, hvordan de to lande kan bidrage med at nedtrappe konflikten mellem Israel og Gaza.

Samtidig forventes det ifølge Reuters, at FN-generalsekretær Ban Ki-moon i næste uge besøger Israel og Egypten for at finde en fredelig udvej på den spændte situation i regionen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.