Lyt til artiklen

Han beskrives som 'nådesløs', 'brutal' og 'hensynsløs'. Noget, som har været med til at give ham tilnavnet 'General Armageddon'.

Men selvom Sergej Surovikin forleden blev udnævnt til at lede de russiske styrker i Ukraine, skal han ikke regne med, at Vladimir Putin kommer til at lytte særligt meget til ham.

Snarere tværtimod.

I stedet er udskiftningen af generalen i spidsen for den russiske invasion mere en del af en 'tydeligt signal', som den russiske præsident sender. Det fortæller den norske generalløjtnant Arne Bård Dalhaug, der er tidligere chef i Forsvarsstaben, til Dagbladet.

Her ses Vladimir Putin ved siden af Sergej Surovkin i 2018.
Her ses Vladimir Putin ved siden af Sergej Surovkin i 2018. Foto: MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K
Vis mere

Siden begyndelsen af den russiske krig i Ukraine – der blev skudt i gang i slutningen af februar – har Putin nemlig flere gange rokeret rundt på de øverste pladser i militærkommandoen.

Nogle er blevet fyret. Andre er blevet forfremmet. For så at ryge ud igen.

At den hidtidige chef for landets luftvåben, general Sergej Surovikin, nu skal lede de russiske styrker, der kæmper i Ukraine, kommer dog ikke til at ændre noget for Putin, vurderer Dalhaug.

Årsagen er todelt.

Arkivfoto af Vladimir Putin og Sergej Surovikin.
Arkivfoto af Vladimir Putin og Sergej Surovikin. Foto: Mikhail Klimentyev
Vis mere

»Udfordringerne (i den russiske krig, red.) er så store og omfattende, at en ordre fra Moskva ikke vil have nogen som helst effekt på slagmarken,« siger han til Dagbladet om den ene årsag, mens han tilføjer følgende om den anden:

»Hvis der skal tages en vigtig beslutning, så er det Putin, som tager den. Putin mener, han selv ved bedst. Hvad generalen mener, betyder ingenting for Putin.«

Derudover forklarer Arne Bård Dalhaug, at Putin – via sine fyringer – sender et tydeligt signal:

»Ved at give folk, han har tæt på sig, sparket, sender han et tydeligt signal om, at det er alle andres inkompetence, og ikke hans egen, der er grunden til, at ting går galt,« fortæller han til Dagbladet.