De overlevende og efterladte efter Anders Behring Breivik terrorangreb d. 22 juli 2011, kæmper med depressioner og posttraumatisk stress.
De overlevende og efterladte efter Anders Behring Breivik terrorangreb d. 22 juli 2011, kæmper med depressioner og posttraumatisk stress. Foto: POOL
Et norsk studie viser, at omkring halvdelen af de unge, der overlevede Anders Behring Breiviks skyderi på øen Utøya for halvandet år siden, har eller har haft depressive tanker og posttraumatisk stress.

Det skriver norske Aftenposten. Den 22. juli 2011 sprang en bombe i det norske regeringshovedkvarter i Oslo, og en mand gik amok og skød 69 mennesker på Utøya. 77 døde i alt, og det har siden haft store konsekvenser for de overlevende. Det viser et nyt studie som 325 overlevende og 463 forældre til terrorangrebet har deltaget i.

- Det betyder, at mange af de overlevende kæmper eller har kæmpet med tanker og billeder fra begivenheden, som trænger sig på. Nogle får stress af lyde, som minder om hændelsen, mens andre har svært ved at sove eller koncentrere sig, siger Grete Dyb, der er ekspert i børne- og ungdomspsykiatri ved NKVTS, og som står bag undersøgelsen, der endnu ikke er helt færdig. To omgang mere er på vej, men de første mange interviews viser en klar tendens: de unge er traumatiserede, og ifølge Grete Dyb har flere af dem alvorlige selvmordstanker. En af dem er 23-årige Adrian Pracon, der overlevede massakren på Utøya, da Breivik mente, at han så 'højreorienteret ud'.

Adrian Pracon får behandling på et akutpsykiatrisk hospital i Norge, da han efter terrorangrebet har følt, at det er gået konstant ned ad bakke for ham psykisk.

- Jeg er ikke alene om at kæmpe dagligt, og jeg har tænkt meget over, hvem, der bliver terroroffer nummer 78. Jeg vil ikke have at det skal blive mig, eller nogen anden overlevende eller efterladt. Jeg har fået god støtte af mine nærmeste undervejs, men nu har jeg brug for professionel hjælp, fortæller Adrian Pracon til Aftenposten.

I august 2012 blev den norske højreekstremist Anders Behring Breivik idømt 21 års forvaring for terror. Dommen kan forlænges med op til fem år ad gangen.

Han blev dømt for 22. juli 2011 at have sprængt en bilbombe i Oslo centrum og efterfølgende gennemført en massakre på deltagere til en socialdemokratisk ungdomslejr på Utøya - her var Breivik forklædt som politimand. Langt de fleste af hans ofre var kun teenagere.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.