Lyt til artiklen

Danmark viste sig fra sin smukkeste side, da bagende sol og ellevilde cykelfans i vejkanterne sendte Tour-feltet tværs over landet. Og her blev de mange rød-hvide tilhængere forkælet.

For da først løbet blev viftet i gang, skrev Magnus Cort sig ind i historiebøgerne og skaffede sig selv og Danmark den prikkede bjergtrøje i et udbrud allerede på andendagen. Ja, smag lige på den sætning én gang til.

Cort og resten af udbruddet måtte dog se sig hentet inden den frygtede Storebæltsbro, og derfor endte det hele da også med en massespurt i en kæmpe folkefest i Nyborg, hvor Fabio Jakobsen tog sejren.

Herunder får du B.T.s dom over dagens etape:

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Hold nu op, hvor er han vild! Feltets flotteste overskæg gjorde nærmest, hvad der passede ham på store dele af den brandvarme tur fra Roskilde til Nyborg.

Stod for Tourens allerførste angreb, da han stak afsted i det sekund, løbet blev givet fri, og her var der ingen tvivl. Han havde kun én ting for øje: Bjergtrøjen.

Der stod Cort, Cort og kun Cort på Asnæs Indelukke, Høve Stræde og Kårup Strandbakkes ejerskab, og den danske stjerne fik det hele til at eksplodere blandt de mange tilskuere, da han i suveræn stil satte sine udbrudskonkurrenter til vægs.

Han var fuldstændig overlegen på de tre stigninger, og det sikrede ham sensationelt bjergtrøjen de kommende etaper. Her passer hans eget ordvalg, da han leverede en allerede legendarisk jubelscene, meget godt: 'Yeeeeees man! Fantastisk'.

  
   Foto: MARCO BERTORELLO
Vis mere

Han er med afstand Tour-feltets største stjerne indtil søndag aften, hvor det gigantiske cykelløb forlader Danmark. Og weekendens helt store trækplaster, som inden etapen fik folk til at gå amok ved blot at skrive nogle få autografer, kom både sikkert og helskindet gennem etapen uden hverken at tabe tid på den længe ventede Storebæltsbro eller blive ramt af andre uheld.

Han beholder sin plads som nummer syv i klassementet efter fredagens fænomenale præstation. Og derfor kan vi stadig godt tillade os at kippe med klaphatten og drømme rigtig, rigtig stort.

Han var SÅ tæt på at få den gigantiske skuffelse fra fredagens enkeltstart slettet, da han blev treer i spurten. Hele Danmark må have bidt negle i de sekunder, hvor det hele i et kort øjeblik lignede, at det ikke kunne været skrevet bedre set med rød-hvide øjne.

Den tidligere verdensmester måtte dog se sig slået til sidst, og dermed har han en sidste mulighed for en hjemmebanesejr, når han søndag kommer til at gøre alt for at skabe et stort dansk resultat i Sønderborg.

Det var et vanvittigt, historisk og smukt syn, da feltet rullede over Storebæltsbroen, og det er noget, vi aldrig glemmer. Men hvor var det gigantiske cykeldrama, som rigtig mange havde forventet og set frem til, og som kunne have haft så stor betydning for de kommende etaper?

Det hele endte i stedet som lidt af en fuser, da flere af rytterne så ud til at slippe lidt af tempoet og nyde udsigten mere, end de reelt kæmpede for en position i feltet frem mod spurten. En lille skuffelse på en stor, stor cykeldag.

Det her var bare en Tour de France-dag, som vi aldrig nogensinde glemmer. ALT var overvældende.

Fra den helt vanvittige Tour-feber langs landevejene, der var omdannet til verdens længste menneskerand, til det fantastiske solskinsvejr, den majestætiske Storebæltsbro sidst på etapen og Magnus Corts episke bjergtogt i noget, der minder om verdens fladeste land.

Det var bare helt igennem fantastisk på det meste af etapen, og nu skal Kong-Corten helt sensationelt køre i bjergtrøjen med de mytiske polkaprikker.

Tak, Danmark! Vi fik gåsehud.

Nu kan vi (desværre) snart se enden på den danske Tour de France-start ude i horisonten. Men selv om tanken kan virke sørgelig, skal vi huske på en ting.

Hold nu op, hvor har det været en vanvittig oplevelse at have verdens største cykelløb på besøg.

Lørdagen udviklede sig til et decideret dansk eventyr, og nu venter endnu en dansk Tour-fest på søndag, hvor det – FOR ALT I VERDEN – gælder om at nyde det.

Drømmen om en dansker i gult på hjemmebane virker ærlig talt langt væk. Til gengæld har vi en dansker i prikkerne, og den kan han gå hen at holde på i en del dage. Danmark, vi kan godt tillade os at være stolte.

1. Fabio Jakobsen
2. Wout van Aert
3. Mads Pedersen
4. Danny van Poppel
5. Jasper Philipsen
6. Peter Sagan
7. Jeremy Lecroq
8. Dylan Groenewegen
9. Luca Mozzato
10. Hugo Hofstetter