Et øjenvidne giver nu en helt anden version af den historie, der ellers har floreret om den dramatiske torsdag, hvor den danske tronarving, prins Christian, blev fanget i en farlig havstrøm ud for Mermaid Beach i Australien. Ifølge vidnet var dagens store helt ikke en livredder - men den 10-årige prins selv.

Modsat hvad der hidtil er kommet frem er det tilsyneladende ikke den 25-årige australske livredder Nick Malcolm, der skal løbe med æren for, at prins Christian torsdag slap uskadt fra sit møde med det brutale Stillehav under kronprinsparrets juleferie i Australien. Ifølge det australske øjenvidne Joan Hyams klarede den 10-årige prins selv at svømme ind til bredden på Mermaid Beach, efter han blev fanget i en kraftig udadgående lokal og midlertidig strøm - et såkaldt hestehul. Faktisk fortæller hun, at livredderen 'slet ikke var i vandet'.

Chefen for det lokale livredderhold, Stuart Keay, var af en anden opfattelse efter episoden. Ifølge ham var det på grund af den 25-årige livredder Nick Malcolms snarrådige indsats, at prins Christian kunne genforenes med kronprinsparret inde på strandbredden.

Det læser andre:

Liza-Maria var sexafhængig i 13 år: Nu har flere danskere henvendt sig til hende for at få hjælp

Asylansøgere er chokerede, når de ser måden lokale kvinder går klædt på

»Vi fik fat i ham, inden det blev for alvorligt. Men han ville ikke selv have været i stand til at komme i land,« sagde Stuart Keay efterfølgende til den australske tv-station 7 News.

Stuart Keay fortalte i samme ombæring, at ingen på livredderholdet vidste, at der var royalt besøg fra Danmark på Mermaid Beach, og at det var en dansk tronarving, som var ved at komme galt af sted på sin svømmetur.

»En kvinde kom hen og spurgte: 'Er I klar over, hvem det er?' Men det havde vi ingen anelse om,« fortalte Stuart Keay til 7 News.

Det var tilsyneladende førnævnte øjenvidne, Joan Hyams, der gjorde livredderholdet opmærksom på de royale strandgæster, som hun kunne genkende fra australske medier. Hun bor i Brisbane og er uddannet lærerinde fra Griffith University. BT fandt hende, efter en læser mandag henvendte sig til redaktionen og fortalte, at han havde opdaget hende i en debat på magasinet Times' Facebook-side. Her havde Joan Hyams skrevet, at hun 'var kvinden, der havde henvendt sig til livredderholdet.'

Da BT tirsdag får fat i Joan Hyams fortæller hun, at hun gik ind i debatten for at mane mediernes historier i jorden. I stedet giver hun sin version.

Joan Hyams fortæller BT, at hun under episoden stod cirka 20 meter fra prins Christian og fem meter fra kronprins Frederik, der stod ved strandbredden. Ifølge hendes vidneudsagn skal meget af æren for, at prins Christian slap uskadt, tilfalde den 10-årige prins selv. For han klarede tilsyneladende mødet med de farlige bølger på egen hånd.

Svømmede selv væk fra hestehul

Ifølge Joan Hyams faldt prins Christian efter alt at dømme af sit surfbræt, da han røg ind i en kraftig udadgående, lokal og midlertidig strøm - et såkaldt hestehul.

»Det er under sådanne forhold, at en person bliver ført væk fra kysten af strømmen. Han (prins Christian, red) kunne ikke komme op på sit surfbræt igen og begyndte at svømme tilbage mod stranden. Hans bræt var stadig hæftet til hans ankel med et reb,« siger Joan Hyams, der torsdag var midt i en uges ferie med sin familie.

Andre læser også:

Schumachers bagland om chokerende nyhed: Uansvarligt!

Her er stjernerne fra M*A*S*H nu

Ifølge Joan Hyams var vandet rimelig livligt, da den danske tronarving befandt sig i vandet.

»Der var konstant bølger, men de var ikke store. Men et hestehul kan være en svær situation for enhver svømmer. Jeg kender erfarne svømmere, der er blevet ført væk af strømmen,« siger Joan Hyams.

Mens Prins Christian var i vandet, stod hans far, kronprins Frederik, - ifølge Joan Hyams - i vandkanten og kiggede på sine fire børn, der alle var ude at bade.

Det var tilsyneladende på dette tidspunkt, at den 25-årige livredder Nick Malcolm fik øje på den danske tronarving i havsnød:

»Livredderen var meget effektiv. Han så, at Christian kæmpede mod strømmen og gik ned til Frederik i vandkanten. De udvekslede nogle ord. Det så ud til, at de fik afklaret, at barnet var Frederiks. Efterfølgende så de begge, at Christian formåede at fange en bølge, der bragte ham tilbage til kysten,« siger Joan Hyams og fortsætter:

»Det så ud til, at den unge prins kom frem til, at forholdene i vandet var for dårlige til ham. Han tog sit surfbræt med sig tilbage til sandet, hvor hans mor (Kronprinsesse Mary, red) lå på et håndklæde og talte med sin australske veninde Amber Petty.«

Ifølge Joan Hyams gengivelse af hændelsen var livredderen Nick Malcolm ikke ude i vandet for at bringe prins Christian ind på land.

»Den unge livredder var på intet tidspunkt i vandet for at redde Christian,« siger Joan Hyams, der giver prinsen ros for selv at kunne svømme ind til kysten med et surfbræt hæftet fast til anklen.

Joan Hyams fortæller samtidig, at det gjorde stærkt indtryk på hende, at Kronprins Frederik overlod sin søn til sig selv ude i vandet:

»Som mor og lærer er jeg meget imponeret over, at Frederik var tilbageholden nok til at lade sin søn håndtere situationen selv. Ikke noget med helikopterforældre her,« siger Joan Hyams til BT.

Vil ikke have opmærksomhed

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra livredderen Nick Malcolm til Joan Hyams version af hændelsen. Hans chef, Warren Young, siger dog tirsdag til BT, at han har fået at vide, at Malcolm var i vandet for at bringe Prins Christian ind til kysten - omend han ikke var så langt ude:

»Nick Malcolm padlede ud i vandet på sit surfbræt for at hente ham (prins Christian, red). Han var i vandet, men ud fra det, Nick har fortalt mig, ikke særlig langt ude - omkring 10 meter. De her gutter, der arbejder hos os, er meget, meget hurtige på deres surfbræt. Og Nick Malcolm er ekstremt hurtig på sit bræt, så jeg ville godt forstå, hvis kvinden ikke nåede at se det,« siger Warren Young og tilføjer:

»Ingen af os har på noget tidspunkt ønsket at få opmærksomhed for det her. Det er noget, vi beskæftiger os med hver dag, og det var en rutineopgave for os,« siger Warren Young.

BT arbejder på at få en kommentar fra kongehuset til de nye oplysninger om episoden.