Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Ny Gallup-undersøgelse viser, at nordjyderne er mest tilfredse med kongehuset. Mary overstråler både mand og svigermor.

I København er det ikke helt usædvanligt at møde et af kongehusets medlemmer på gaden. Det er det til gengæld i Nordjylland, hvor man skal være mere end almindelig heldig, hvis man render ind i kronprinsesse Mary, og det er måske med til at forklare, hvorfor nordjyderne finder kongehuset helt specielt.

En Gallup-undersøgelse foretaget for BT, hvor 1.172 danskere fra hele landet er blevet spurgt om, hvordan de generelt vurderer den kongelige families indsats med at repræsentere Danmark, viser, at nordjyderne er vilde med Mary & co.

Nationalt samlingspunkt

Fem er den absolutte topkarakter og nordjyderne giver i gennemsnit 4,6 point i bedømmelsen af hele den kongelige families indsats, mens hovedstadens indbyggere er de mest fedtede og giver kongerigets laveste bedømmelse med 4,2. Det kommer ikke bag på Arne Boelt, borgmester i Hjørring Kommune, der har mødt den kongelige familie flere gange.

- Kongehuset er jo et nationalt samlingspunkt, og når man som vi bor i yderkanterne af Danmark, bliver man mere nationalsindet og tænker mere over fællesskabet, end man gør i de to metropoler, København og Aarhus. Når de kongelige kommer herop, står folk i timevis og venter, fordi vi er stolte af vores kongehus, siger Arne Boelt.

I Jammerbugt Kommune peger borgmester Mogens Gade blandt andet på, at populariteten hos nordjyderne bunder i, at de ser kongehuset som en vigtig spiller for Danmark.

- Vi har respekt for vores rødder og dermed også for kongehuset. Samtidig respekterer vi den indsats, som kongehusets medlemmer yder for Danmark. Vi ved, at det kan være svært for erhvervslivet. Men når kongehuset er med, så går det lidt lettere, påpeger borgmesteren.

Mary mest populær

Individuelt set er Mary det mest populære medlem af kongehuset med Kronprinsen og Dronningen på en delt andenplads. De scorer begge 4,3, mens gallup-undersøgelsen viser, at Mary sniger sig op på 4,4 – godt hjulpet af de nordjyske stemmer, der er helt oppe på 4,7.

Henrik nederst

Undersøgelsen viser også, at danskerne har fået øjnene op for prinsesse Maries indsats. Den franskfødte Marie opnår 3,5 point på skalaen, dermed fører hun, ligesom Dronningen og Mary, over sin ægtemand Joachim, der scorer 3,4. Nederst på listen ligger prinsgemalen (Henrik, red.), der ’kun’ opnår 3,1 point – som dog stadig er en karakter over middel.

Andre læser også