Lyt til artiklen

Helbredet driller den 96-årige britiske dronning Elizabeth.

Derfor kan hun ikke holde åbningstalen i det britiske parlament tirsdag, melder det britiske kongehus ifølge flere britiske medier.

»Dronningen har fortsat episodiske problemer med mobiliteten og har i samråd med sine læger modvilligt besluttet, at hun ikke vil deltage i åbningen af Parlamentet i morgen«, lyder i en pressemeddelelse fra kongehuset ifølge Sky News.

I stedet vil det være hendes ældste søn, tronfølgeren prins Charles, der vil læse talen op på sin mors vegne.

Det er kun tredje gang i den aldrende dronnings lange karriere som regent, at hun ikke vil være der til at holde åbningstalen.

Regenten, der netop i år kan fejre sit 70-års-jubilæum som dronning, har kun to gange tidligere måttet overlade talen til nogle andre, nemlig i 1959 og i 1963, da hun var gravid.

Dronningens aflysning kommer i kølvandet på en række aflysninger fra majestætens side. Den aldrende dronning fik corona tilbage i februar og havde efterfølgende en længere periode, hvor hun ikke blev set i offentligheden.

Selvom dronningen ifølge meldingerne allerede begyndte at arbejde igen i begyndelsen af marts, var det dog først i slutningen af marts, at hun atter blev set offentligt. Det skete, da hun deltog i en mindehøjtidighed for prins Philip.

Forinden havde der været store spekulationer om, hvorvidt englænderne for første gang ville få monarken at se i en kørestol, men til alles store overraskelse kom dronning Elizabeth gående selv, godt støttet af prins Andrew, hvis tilstedeværelse stjal endnu flere overraskelser.

Forhåbentlig sparer dronning Elizabeth blot på kræfterne. Storbritannien har nemlig planlagt en storstilet fejring af hende de næste par måneder.