Lyt til artiklen

Det danske kongehus er kommet på den internationale scene efter balladen om fratagelsen af de kongelige titler fra prins Joachims børn.

Men er det egentlig så opsigtsvækkende, at de har fået frataget deres titler? B.T. ser nærmere på, hvad andre kongehuse har gjort.

At der ændres på persongalleriet i de europæiske kongehuse, er ikke noget nyt. Det er sket flere gange inden for det seneste århundrede.

Abdicerede monarker, prinser og prinsesser, der har giftet sig borgerligt, og en rykken rundt på tronfølgerne som følge af indførelsen af kvindelig arvefølge har sendt flere kongelige ud i 'kulden'.

Prins Joachim er ikke begejstret for dronning Margrethes beslutning.
Prins Joachim er ikke begejstret for dronning Margrethes beslutning. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Det er dog umiddelbart svært at finde fortilfælde, hvor kongelige børn direkte har fået frataget deres kongelige titler som prins eller prinsesse.

Ifølge kongehusekspert og historiker Lars Hovbakke Sørensen minder dronning Margrethes beslutning om at fratage prins Joachims børn deres kongelige titler dog om det, som vi har set i andre kongehuse.

»I Sverige har man valgt, at prinsesse Madeleines og prins Carl Philips børn ikke længere skal hedde 'kongelige højheder', men at de må beholde titlerne som prinser og prinsesser. Til gengæld har man officiel sagt, at de ikke er en del af kongehuset, men kun en del af kongefamilien,« siger han og tilføjer:

»På nogle måder er man gået mere vidt i Sverige end i Danmark, og på andre måder er man gået mere vidt i Danmark end i Sverige. Men det handler om det samme – nemlig at de, der er lidt mere perifere i kongefamilien, får en mindre fremtrædende rolle. Det er det, der ligger i det.«

Sådan ser det ud i de europæiske kongehuse:

Norge

Den norske prinsesse Ingrid Alexandra nederst i midten.
Den norske prinsesse Ingrid Alexandra nederst i midten. Foto: LISE ASERUD
Vis mere

Den norske prinsesse Märtha Louise var egentlig kong Haralds førstefødte, men da der dengang var mandlig arvefølge, så var det i stedet hendes lillebror, kronprins Haakon, der blev født som tronarving.

Da hun i 2002 giftede sig med forfatteren Ari Behn, gav hun afkald på tituleringen 'hendes kongelige højhed', men er stadig prinsesse og medlem af det norske kongehus og den kongelige familie.

Hendes tre døtre, Maud Angelica Behn, Leah Isadora Behn og Emma Tallulah Behn, har ingen kongelige titler og er kun medlemmer af den kongelige familie, men ikke af kongehuset.

Kronprins Haakons søn, Sverre Magnus, er prins og medlem af kongefamilien. Han tituleres ikke 'hans kongelige højhed'.

Kronprins Haakons ældste datter, prinsesse Ingrid Alexandra, er medlem af både kongehuset og den kongelige familie.

 

Sverige

Prinsesse Sofia og prins Carl Philips børn er ikke længere en del af kongehuset.
Prinsesse Sofia og prins Carl Philips børn er ikke længere en del af kongehuset. Foto: Erik SIMANDER
Vis mere

I Sverige var der mandlig arvefølge, da prinsesse Victoria blev født. Derfor var det egentlig hendes lillebror, Carl Philip, der var tronfølger.

Men loven blev lavet om, Victoria blev kronprinsesse, og hendes børn, prinsesse Estelle og prins Oscar, er fuldgyldige medlemmer af kongehuset og den kongelige familie. De tituleres med 'Deres kongelige højheder'.

Prins Carl Philip og prinsesse Madeleines børn tituleres som prinser og prinsesser, men er ikke medlemmer af kongehuset. Deres børn vil ikke kunne blive prinser eller prinsesser.

 

Holland

En del af den hollandske kongefamilie. Fra venstre kronprinssse Amalia, kong Willem-Alexander, dronning Maxima, prins Constantijn og prinsesse Laurentien.
En del af den hollandske kongefamilie. Fra venstre kronprinssse Amalia, kong Willem-Alexander, dronning Maxima, prins Constantijn og prinsesse Laurentien. Foto: KOEN VAN WEEL
Vis mere

I Holland består den kongelige familie af kong William-Alexander, hans hustru dronning Maxima samt deres tre døtre, kronprinsesse Catharina-Amalia, prinsesse Alexia og prinsesse Ariane.

Desuden er den tidligere dronning Beatrix, der abdicerede til fordel for sin søn, en del af kongehuset. Hun er i dag prinsesse.

Desuden er kongens yngre bror, prins Constantijn og hans kone, prinsesse Laurentien, også en del af kongehuset, mens parrets tre børn ikke bærer kongelige titler og ikke er en del af kongehuset.

Kongens anden bror, prins Friso, døde i 2013.

Prinsesse Beatrix' ene søster, prinsesse Margriet, og hendes mand, Pieter van Vollenhoven, er også en del af kongehuset. Parrets fire voksne sønner er alle prinser.

Belgien

Belgiske kong Philippe, dronning Mathilde, kronprinsesse Elisabeth, prinsesse Gabriel, prins Emmanuel og prinsesse Eleonore.
Belgiske kong Philippe, dronning Mathilde, kronprinsesse Elisabeth, prinsesse Gabriel, prins Emmanuel og prinsesse Eleonore. Foto: Albert Nieboer
Vis mere

I Belgien består den kongelige familie af kong Philippe, hans kone, dronning Mathilde, samt parrets fire børn, der alle har titler som prinser eller prinsesser.

Dertil kommer den tidligere kong Albert, der abdicerede i 2013, samt hans kone, dronning Paola,

Kong Philippes to yngre søskende, prinsesse Astrid og prins Laurent samt deres ægtefæller er også medlemmer af den kongelige familie.

Det er dog kun prins Laurents børn, der har kongelige titler.

 

England

Der har også været ballade i det britiske kongehus.
Der har også været ballade i det britiske kongehus. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA
Vis mere

I England er begge kong Charles' sønner prinser.

Hans lillebror, prins Andrews to døtre, er også prinsesser, mens hverken kongens søster eller lillebror prinsesse Anne eller prins Edwards børn har kongelige titler.

Prinsesse Annes børn har slet ingen titler, mens prins Edwards datter lyder titlen 'lady', mens sønnen kan kalde sig 'viscount'.

Prins Williams tre børn kan kalde sig prinser og prinsesse, mens prins Harrys børn ikke har nogen titler.

 

Spanien

Den spanske kong Felipe med sin kone og to døtre.
Den spanske kong Felipe med sin kone og to døtre. Foto: Ballesteros
Vis mere

Den kongelige familie i Spanien består af kong Felipe, dronning Letizia samt deres to døtre, kronprinsesse Leonor samt prinsesse Sofia.

Den abdicerede kong Charlos samt hans kone, dronning Sofia, er også medlemmer af den kongelige familie.

Men kong Felipes søster, prinsesse Christina, der tidligere på året blev skilt fra sin skandaleombruste mand, Unaki Urdangarin, der har fået en dom for skattesnyd, har ikke været en del af kongefamilien siden 2014, hvor hendes bror blev konge. Hendes børn er heller ikke hverken prinser eller prinsesser.