Ansatte i miljøministeriet fik nej til at tage privat mod urgaver til over 50.000 kroner fra en oliesheik - som daværende miljøminister Troels Lund Poulsen (V) gladeligt tog imod.

B.T. kan 2. juledag fortælle, at to ansatte fra Miljøministeriet, der var med på samme eksportfremstød i Mellemøsten i januar fik hver sit dyre ur foræret af oliesheiken i Qatar. Men de valgte at aflevere deres urgaver - et Rolex Oyster dameur og et Chaumet herreur - i ministeriet, hvor de blev låst inde i et pengeskab.

Imens valgte nuværende skatteminister Troels Lund Poulsen at tage sin gave - et Rolex-ur til en nypris på 68.800 kroner - med hjem om håndledet.

- På den pågældende tur modtog to embedsmænd et ur i gave. Urene er overdraget til Miljøministeriet og ligger i boks, da der i modsætning til ministeren for embedsmænd ikke er mulighed for at modtage andet end mindre gaver, skriver pressechef i Miljøministeriet Sune Bové til B.T.

En holdning til gaver, som statsministeriet er enig i.

Men ifølge eksperter er ministre omfattet af de samme stramme gaveregler, der gælder for andre offentlige ansatte. Offentlige ansatte må således kun modtage beskedne lejlighedsgaver som en flaske vin eller en bog - da der ikke må sættes tvivl ved, om de er uafhængige.

- Og derfor skulle Troels Lund Poulsen jo også have afleveret sit ur i ministeriet. Ministre kan ikke bare sige, at de ikke er omfattet af reglerne - for selvfølgelig er de det. De er jo de ansattes chefer, siger professor Claus Haagen Jensen fra CBS.

Folketingets Ombudsmand har siden B.T. fortalte om skatteministerens Rolex-gave valgt at gå ind i sagen. Han kan derfor ikke udtale sig, men siger generelt.

- Der gælder de samme principper for ministres modtagelse gaver, som for embedsmænd - selv om varetagelsen er forskellig, siger Hans Gammeltoft-Hansen til B.T.

Troels Lund Poulsen har ikke yderligere kommentarer, men det har socialdemokraternes næstformand, Nick Hækkerup og han er ikke imponeret:

- I modsætning til de ansatte kan Troels Lund Poulsen ikke finde ud af, at han ikke privat må modtage store gaver. Og ministre skal være forbilleder for de ansatte, siger han til B.T.