En 11-årig somalisk dreng, Abdi Hakin Ulad, var i 2002 på en lang rejse fra det krigshærgede afrikanske land til Sandholmlejren i Nordsjælland.

Han flygtede sammen med sin moster Suleeqa og hendes børn fra en dagligdag med skyderi og drab i gaderne.

Det stod ikke skrevet nogen steder, at den lille, spinkle somaliske dreng skulle blive Danmarks bedste mandlige langdistanceløber. Det var endda en tilfældighed, der bragte ham i forbindelse med løb og åbnede en helt ny verden for ham.

»Jeg var 17 år og med en ven på stadion i Korsør. Han var sprinter og trænede, og jeg kiggede på. Bagefter spurgte træneren, om jeg havde lyst til at prøve. Jo, hvorfor ikke. På en løs cindersbane og i indendørs gummisko løb jeg 1.000 meter på to minutter og 56 sekunder,« mindes en storsmilende Abdi Hakin Ulad.

Træneren Leo Madsen spærrede øjnene op. Han havde lige set et naturtalent.

Med deltagelse i OL, VM og EM og sejre ved flere internationale mesterskaber har Abdi Hakin Ulad nået længere, end han turde drømme om, da han kastede sig over atletikken i Korsør. Søndag kan han vinde sin sjette sejr i sit favoritløb, Eremitageløbet og tangere rekorden.

»Da jeg boede i Somalia og oplevede skyderi og så døde mennesker, tænkte jeg ikke så meget over, hvor farligt det var. Det var jo min hverdag,« siger han.

»Min første tid i Danmark i Sandholmlejren og i asylcentret i Skibby var svær. Alene sproget. Senere flyttede vi til en lejlighed i Skælskør, hvor jeg boede sammen med min moster og hendes syv børn, fire drenge og tre piger. Jeg kalder min moster mor. En fantastisk kvinde, utrolig stærk og et forbillede for alle os andre. Hun har lært mig, at livet er en lang rejse og en kamp, hvor man aldrig skal give op.«

Abdi Hakin Ulad fik i 2010 dansk statsborgerskab som den første i familien. I dag læser han til ergoterapeut, men har taget et års orlov fra 31. august for at satse 100 procent på atletikken med OL på maraton i Tokyo som det store mål.

En velintegreret og intelligent idrætsmand, som udstråler målbevidsthed og seriøsitet og har let til smil.

Siden 2016 har han boet på sportscollege i Slagelse sammen med sin kæreste, Karen Larsen, som er lærer på Antvorskov Skole. De var de første, der flyttede ind i Slagelse Talent & Elites lejligheder ved Harboe Stadion.

»Jeg er min egen lykkes smed og føler, at jeg er nået langt i mit liv. Jeg er privilegeret og bor i et samfund med mange muligheder. Det er op til mig selv, hvad jeg vil opnå,« siger Abdi Hakin Ulad.

Selv om han har løbet halvmaraton på 1.02.15 og helmaraton på 2.14.04, føler han ikke, at han har opnået det, han har potentiale til.

»Løb er mit liv og min passion, og jeg ser meget optimistisk på det kommende år, hvor jeg kan koncentrere mig om de to daglige træningspas. Det er ikke nok at træne hårdt. Det kan enhver gøre. Afslapning, søvn og mental opladning er ekstrem vigtig. Leo Madsen har været min eneste træner og betyder utrolig meget for mig,« understreger han.

Optimismen fejler ikke noget inden det 51. Eremitageløb i Dyrehaven.

»Jeg håber, jeg kan forbedre min personlige rekord på 39.01. Jeg løber ikke for at blive nummer to,« ler han.