Teenageren, der knivdræbte Mads Skjoldsøge i november 2015, har nu fået sin straf i Retten i Hillerød.

Fredag formiddag kom afgørelsen i Retten i Hillerød. Den 17-årige Abdiqani Ismael skal otte år i fængsel for manddrabet på Mads Skjoldsøge i november 2015. Her stak han handelsskoleeleven i hjertet med en 7,7 centimeter lang foldekniv. Drabet fandt sted to dage efter en konflikt mellem de to på gågaden i Hillerød.

Anklager kom med en påstand om otte års fængsel til den nu dømte teenager, hvilket retten fulgte.

»Det er en skærpende omstændighed, at der er foregået en planlægning. Der blev anskaffet et drabsvåben, og tiltalte opsøgte ham på handelsskolen. Knivoverfaldet må siges at være fuldstændigt umotiveret og ubegrundet. Mads har ikke selv givet anledninge til det på nogen måde,« lød påstanden fra anklageren.

Forsvaret bad om syv års fængsel. Begge lagde vægt på den dømtes unge alder. Forsvaret valgte at anke dommen på stedet. Drabsmanden vil fortsat sidde varetægtsfængslet.

Tidligere fredag morgen faldt dommen over 17-årige Abdiqani Ismael. Det var et enigt nævningeting og dommere, der i Retten i Hillerød kendte ham skyldig for manddrab og ikke vold med døden til følge.

Dommeren forklarede, at den nu drabsdømte Abdiqani Ismael måtte vide, at det var overvejende sandsynligt, at Mads Skjoldsøge ville dø af knivstikket, som den drabsdømte tildelte ham i brystkassen. Det lå til grund for rettens beslutning fredag morgen.

Mange opmødte

Familie og venner til Mads Skjoldsøge dukkede op tre kvarter, før retsmødet startede, for at sikre sig nogle af de få pladser. De sagde hej, krammede hinanden, men derefter blev der ikke vekslet mange ord mellem dem. Endelig ville der komme en retslig afslutning på det tragiske dødsfald, der fandt sted i november. Og man kunne mærke på de tilhørende, hvor flere fik våde øjne.

Retten havde formentlig forudset, at der ville være stor spænding omkring dommen. Vagten forklarede de mange tilhørende, at der ikke måtte komme ytringer af nogen slags, når dommen blev afsagt.

Den tiltalte virkede forståeligt nok en smule nervøs, da han ankom 10 minutter før retsmødet stratede. Han tabte sin Faxe Kondi-flaske på vej hen til sin siddeplads. Iklædt sort skjorte. Sad og smilte lidt til sine venner, der trådte ind i retslokalet.

Der har ikke været nogen tvivl om, at det var Abdiqani Ismael, der førte kniven, som slog Mads Skjoldsøge ihjel. Det store spørgsmål under retssagen har været, hvorvidt det var bevidst eller ej, at AI slog ham ihjel.

Ville skræmme ham
I Retten i Hillerød er det kommet frem, at konflikten mellem de to startede med en konfrontation på gågaden i Hillerød to dage før drabet fandt sted. Herefter udviklede det sig over en hidsig korrespondance på over 200 beskeder på Facebook mellem de to.

Abdiqani Ismael benægtede ikke, at han havde ramt Mads Skjoldsøge med den 7,7 centimeter lange foldekniv, men fortalte, at han var ked af det, der var sket, og at det ikke var meningen, han ville dræbe Mads Skjoldsøge - bare skræmme ham. Han fortalte også, at han var ked af, at Mads Skjoldsøge var død – også over for Mads Skjoldsøges familie. Og så fortalte han, at han græder hver aften efter drabet.

Under den endelige procedurer argumenterede anklageren for, at Abdiqani Ismael godt var bevidst om risikoen for, at han ville dræbe Mads Skjoldsøge, da han stak ham i brystet med foldekniven. Forsvareren mente dog, at den tiltalte ikke var bevidst om risikoen, og derfor var der tale om uagtsomt manddrab.

Familien i dyb sorg
Få dage før retssagen begyndte, skrev familien Skjoldsøge en pressemeddelelse, hvor det blandt andet lød:

»Vi mangler Mads hver eneste dag, Han er dybt savnet af familie og venner. Vi har konstateret, at savnet aldrig bliver mindre. Vi skal lære at leve videre med sorgen. Livet bliver aldrig det samme for os igen, og vi kæmper hver dag med savnet af Mads,« skriver de og understreger, at de slet ikke kan forstå, hvorfor deres søn og bror skulle dø.

»Der er bare det, at der ikke er en forklaring i sådan en sag, der kan tilgive, at den formodede drabsmand var nødt til at tage vores søn fra os. At Mads grundet en mindre uoverensstemmelse måtte betale med sit liv, kommer vi aldrig til at kunne forstå og tilgive. Man må ikke tage et andet menneskes liv. Det kan alle normale mennesker forstå,« fortsætter familien i den rørende pressemeddelelse.