Det er ikke alle, der drager til Danmarks ukronede bryllups-ø, for at blive gift af kærlighed. Det erfarede giftefogederne på Ærø Rådhus forleden.

Mistanken faldt på et nepalesisk mand og en ungarsk kvinde. Parret, som forsøgte at blive viet den 11. april, blev af giftefogederne derfor indkaldt til en samtale.

»Det viste sig hurtigt, at manden og kvinden ikke kendte hinanden. De talte ikke samme sprog, og de kunne derfor ikke kommunikere med hinanden. Der var tale om et proformaægteskab,« fortæller borgmester Ole Wej Petersen (S) til Fyns Amts Avis.

Forinden havde den nepalesiske mand og ungarske kvinde dog fået deres papirer godkendt hos den centrale prøvelsesenhed, hvis opgave det er at undersøge proformaægteskaber blandt udenlandske par.

Af den grund undrer borgmesteren sig også over, at parret er sluppet gennem systemet, der burde havde opdaget proformaægteskabet.

Fyns Amts Avis har ikke kunne få en kommentar fra børne- og socialminister Mai Mercado (K), som er gået på påskeferie og ikke udtaler sig om enkeltsager.

Den centrale enhed er placeret i Odense og har fra årsskiftet overtaget kontrolen med udenlandske par, der ønsker at blive gift i Danmark.

Siden oprettelsen af den nye centrale enhed har kritikken gået på, at det skaber lange behandlingstider, hvilket risikerer at skade destinationer som Ærø, der har  200 vielsesdage om året og mange bryllupsturister.