Sporten.dk har opsøgt de danske VM-guldvindere fra 1997 for at finde ud af, hvor de er i dag

Kun én gang i DHFs historie er et dansk seniorhold vendt hjem fra en VM-slutrunde med guldet i bagagen.

Det skete i 1997, hvor kvindelandsholdet anført af landstræner Ulrik Wilbek besejrede Norge 33-20 i finalen i Tyskland.

Forud var gået 24 turbulente timer: I semifinalen dagen før mod Rusland blev to danske tilskuere stukket ihjel af en tysk galning, og efterfølgende blev de danske spillere én for én spurgt, om de ønskede at trække sig ud af turneringen eller tage finalen med inden hjemrejsen.

- Den dag i dag er jeg glad for, at vi stillede op i finalen. Med sejren ærede vi de døde på bedste vis, siger Janne Kolling, der stadig er tilknyttet håndboldsporten. Nu som hospitality ansvarlig i Dansk Håndbold Forbund.

Janne Kolling er langt fra den eneste af ’Danmarks jernhårde ladies’, der i dag lever i og af den idræt, der for 14 år siden gjorde dem til nationale helte. Spillere som Anja Andersen, Helle Simonsen, Merete Møller og Susanne Munk Wilbek er gode eksempler på, at flotte resultater på banen kan føre til gode jobs udenfor.

Sporten.dk har opsøgt Danmarks verdensmestre fra 1997 og spurgt dem, hvordan det er gået for VM-guldvinderne. Her er deres svar:

Janne Kolling
Født: 12. juli 1968 (43 år)
A-landskampe/mål: 250/756
- Jeg er i dag ansat i Dansk Håndbold Forbund som såkaldt hospitality ansvarlig. Det job har jeg haft de seneste tre år. Jobbet betyder, at jeg stadig har kontakt til håndboldsporten, og det er jeg glad for. Det er jo her, jeg har mange af mine sociale relationer. Desuden holder jeg formen ved lige ved at spille old girls-håndbold i FIF..

Susanne Munk Wilbek
Født: 12. oktober 1967 (44 år)
A-landskampe/mål: 171/3
- Jeg er uddannet fysioterapeut, men arbejder i dag som sportschef i Viborg HK. Før jeg tiltrådte dette job var jeg blandt andet målmandstræner i Skjern og Mors/Thy. Mit hjerte banker i den grad for håndboldsporten. Derfor har jeg gjort det til min levevej efter den aktive karriere, som jeg indstillede i 2002.

Gitte Sunesen
Født: 11. december 1971 (39 år)
A-landskampe/mål: 135/1
- Jeg er uddannet folkeskolelærer og underviser i idræt på en skole i Svendborg. I øjeblikket er jeg i gang med at videreuddanne mig til inklusionsvejleder. Jeg har ikke sluppet håndboldspillet helt endnu. Således træner jeg mine egne børn på Thurø.

Camilla Andersen
Født: 5. juli 1973 (38 år)
A-landskampe/mål: 194/846
- Jeg har de seneste 15 år arbejdet i rejsebranchen, og har været direktør for Travel Sense i 8-10 år. For eksempel arrangerer jeg håndboldlandsholdenes rejser. Herudover er jeg medlem af Team Danmarks bestyrelse. Det er slut med håndbold for mit vedkommende. Til gengæld er jeg begyndt at løbe maraton.

Anette Hoffman
Født: 5. maj 1971 (40 år)
A-landskampe/mål: 183/641
- Jeg er i dag ansat som salgschef i sports- rekvisitfirmaet JI Sport. Her har jeg været de seneste fem år. Håndbold spiller jeg ikke længere. Nu holder jeg i stedet formen ved lige ved at sjippe.

Helle Simonsen
Født: 27. juli 1976 (35 år)
A-landskampe/mål: 39/95
- Jeg er i dag marketingchef i Viborg HK, og nyder at håndbold stadig er en stor del af mit liv. Her har jeg været ansat siden 2001 – samme år hvor jeg indstillede karrieren som 25-årig.

Lene Rantala
Født: 10 august 1968 (43 år)
A-landskampe/mål: 230/0
- Jeg er stadig aktiv, og har kontrakt med den norske topklub Larvik frem til 2014. Heldigvis har jeg været forskånet for skader gennem karrieren. Dette sammenholdt med at jeg stadig har motivationen, er årsagen til, at jeg stadig er aktiv.

Anja Andersen
Født: 15. februar 1969 (42 år)
A-landskampe/mål: 133/247
- Jeg indstillede karrieren i 1999 på grund af en hjertefejl. Efterfølgende blev jeg træner i Slagelse, FC København og Buducnost, og i dag er jeg assistenttræner for Viborg HKs hold i Herre Håndbold Ligaen.

Gitte Madsen
Født: 24. marts 1969 (42 år)
A-landskampe/mål: 120/288
- Jeg er uddannet fysioterapeut og arbejder på en privat klinik i Norge, hvor jeg bor sammen med mand og barn. Håndbold spiller jeg ikke længere. Men jeg er træner for et ungdomshold heroppe.

Tonje Kjærgaard
Født: 11. juni 1975 (36 år)
A-landskampe/mål: 139/342
- Jeg er i dag biologilærer på gymnasiet i Ikast. Det jo trives jeg vældig godt med. Desuden har jeg fået et par børn. Håndbold har jeg ikke længere noget at gøre med. Jobbet og familien tager al min tid.

Lone Mathiesen
Født: 28. januar 1972 (39 år)
A-landskampe/mål: 22/37
- Jeg er i dag efterskolelærer i Klank mellem Aarhus og Silkeborg. Fritiden bruger jeg som håndboldtræner i Viby IF. Desværre blev min karriere på landsholdet kort. Lige efter VM-guldet var kommet i hus blev jeg korsbåndsskadet. Det tog lang tid inden jeg igen var på toppen igen.

Maybrit Nielsen
Født: 30. november 1968 (43 år)
A-landskampe/mål: 39/45
- Jeg er uddannet pædagog og har i mange år haft med familieintegration at gøre. På hjemmefronten er der også gang i den. Jeg har to børn, og træner både dem og et seniorhold i FIF. Håndbold er stadig min hovedinteresse. Til daglig spiller jeg old girls med blandt andre Janne Kolling og Tina Bøttzau.

Karina Jespersen
Født: 20. marts 1975 (36 år)
A-landskampe/mål: 32/35
- Jeg har en bachelor-uddannelse i idræt og er i øjeblikket i gang med at læse til fysioterapeut. Tidligere i år stoppede jeg med at spille håndbold. Men jeg er efterhånden også blevet 36 år. Min krop kunne efterhånden ikke klare strabadserne mere.

Tina Bøttzau
Født: 29. august 1971 (40 år)
A-landskampe/mål: 120/247
- Jeg er uddannet folkeskolelærer og underviser i dansk og engelsk på Egeskolen i Furesø Kommune. Men håndbolden har jeg ikke sluppet. Sammen med min gamle landsholdskollega, Maybrit Nielsen, træner jeg mine to piger i FIF.

Anne Dorthe Tanderup
Født: 24. april 1972 (39 år)
A-landskampe/mål: 88/180
- En knæskade tvang mig desværre til at indstille håndboldkarrieren allerede som 25-årig. I dag bor jeg i Schweiz, er kostvejleder, gift med Bjarne Riis (tidl. cykelrytter, red.) og mor til fire børn. Jeg har intet at gøre med håndbold længere.

Merete Møller
Født: 7. maj 1978 (33 år)
A-landskampe/mål: 37/91
- Jeg har lige afsluttet en uddannelse på Aarhus Univesitet. Min hovedopgave omhandler skader i dansk håndbold. Så nu kan jeg skrive cand.scient.san på mit visitkort. Tidligere har jeg uddannet mig til fysioterapeut. Men på grund af de skader, jeg pådrog mig som håndboldspiller, måtte jeg sadle om uddannelsesmæssigt.