Regeringen er klar til at sende yderligere en milliard kroner ud til danskere, der er hårdt ramt at de voldsomme prisstigninger på gas.

Det står ifølge Politiken klart, efter regeringen fredag formiddag har forhandlet med partierne bag den allerede vedtagne varmecheck på omkring 3.750 kroner til danskere med lav indkomst og gasopvarmning.

Men der er ikke umiddelbart flertal for det blandt de eksisterende aftalepartier, der ud over Socialdemokratiet tæller de røde støttepartier og Kristendemokraterne.

De Radikales klima- og energiordfører, Rasmus Helveg Petersen, skar det nemlig allerede før fredagens forhandlinger ud i pap i Berlingske, at hans parti ikke 'kommer ikke til at medvirke i yderligere mærkelige betalingsformer', der understøtter klimaskadelig opvarmning.

I februar blev aftalepartierne enige om en varmecheck på samlet en milliard kroner til cirka 320.000 husstande med en indkomst under 550.000 kroner, og som primært opvarmes med gas.

Hvis De Radikale ikke vil støtte op om en ny varmecheck, kan regeringen og de andre støttepartier kigge ned ad Christiansborgs gange mod Dansk Folkepartis kontorer for at skaffe sig et flertal.

Her sidder partiets finans- samt klima- og energiordfører René Christensen på spring til at gå ind i forhandlingslokalet, siger han til B.T.

»Vi stiller os til rådighed, og så må vi se, om man kan lande noget fornuftigt,« siger han.

Dansk Folkepartis udgangspunkt er, at det 'forslår som en skrædder i helvede' at sende en check på 3.750 kroner ud til danskere med lav indkomst, der har set deres varmeregninger eksploderer.

»Det beløb dækker måske stigningen i varmeregningen i to måneder. Der er altså nogle, der er ramt virkelig hårdt af prisstigningerne på varme og el. Kontanthjælpsmodtagere, folk på sygedagpenge, folkepensionister og førtidspensionister. Nogle har simpelthen højere udgifter end indtægter og har ikke penge til både husleje og varmeregningen,« siger René Christensen.

Han foreslår, at de hårdest ramte skal have adgang til bagudrettet at få betalt deres ekstraordinært høje varmeregninger af kommunen som engangsydelser gennem den såkaldte paragraf 34 i lov om socialpolitik.

»Det dur ikke, at der er folk, der ikke har råd til at betale deres husleje, når de har betalt deres el- og varmeregning. Så må vi fra Christiansborg sende pengene ud til kommunerne. Kommunerne kender deres borgere, så det vil man kunne gøre forholdsvis nemt,« siger Rene Christensen.

Han påpeger, at statskassen i 2021 har sparet 2,7 milliarder i støtte til vedvarende energi på grund af de høje energipriser.

Den ene milliard er brugt på varmechecken, og det efterlader 1,7 milliarder kroner i statskassen, som ifølge DFs finansordfører bør sendes tilbage til danskerne.

Pengene vil Dansk Folkeparti blandt andet fordele til de hårdest ramte gaskunder samt bruge på en generel sænkelse af elafgiften.

»De her prisstigninger rammer rigtige mennesker, som står i en kritisk situation. Så vi stiller os meget gerne til rådighed, hvis regeringen har brug for et nyt flertal,« siger René Christensen.