De gamle skal ikke dø af sult og tørst, mens personalet på plejehjemmet sidder ved et skrivebord og skriver rapporter om, hvor godt det går.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Sådan lyder det fra Thyra Frank, der driver plejehjemmet 'Lotte' på Frederiksberg. Her får de 23 beboere lov til at sove længe, de får rødvin til maden, og de kan altid invitere deres pårørerende på besøg til gratis kage og kaffe. For - som Thyra Frank siger - vi andre betaler jo heller ikke ti kroner for at få en ostemad, når vi er hjemme og besøge vores mor og far.

Forholdene på 'Lotte' har gjort Thyra Frank populær i hjem- og udland, og nu skal hun stå i spidsen for regeringens Ældrekommission. Her skal hun komme med en lang række af ideer til at at få færre regler og mere livskvalitet hos de ældre på plejehjemmene.

- Jeg har stor respekt for alle mine kolleger. Jeg siger bare, at hvis der er et plejehjem, der er dårligt, så er det et for meget. Vi har magten til at bestemme, om de ældre skal have en god eller dårlig dag - og om de skal have en god eller dårlig afslutning på livet, siger Thyra Frank.

Se Thyra Franks visioner her

Spis, ryg, drik og elsk


'Lotte' er kendt for at være stedet, hvor de gamle må 'spise, ryge, drikke og elske sig ihjel'. Og for Thyra Frank handler det om samvær, nærvær og medmenneskelighed.

- Lotte er ikke noget paradis - det må de gamle vente med til senere - men det er sted, hvor man lever sit liv før døden, siger Thyra Frank.

Og så er det særligt vigtigt ikke at behandle alle de ældre ens - nogle har lyst til at sove længe, og andre vil have havregrød i stedet for ostemadder til morgenmad.

Se Thyra Franks versioner her

Uortodoks

Når Thyra Frank har fødselsdag næste gang, fylder hun 59 år, og det har fået hende til at takke ja til formandsposten i ældrekommissionen. For lige om lidt skal hun måske selv på plejehjem - og derudover synes hun, det går lidt for langsomt med at få 'afhospitaliseret' og 'afburaukratiseret' plejehjemmene.

Og selvom hun er elsket i udlandet, har kritikere herhjemme kaldt hende 'anarkistisk' og 'uortodoks'. Nu glæder hun sig til at dele sine ideer med kommissionens andre medlemmer, der endnu ikke er udpeget officielt.

- For mig er det ikke uortodokst. Det er egentlig bare sund fornuft. Hvis noget fungerer godt et sted, så siger de 'haps, det snupper vi' i Sverige og Norge. Herhjemme kommer janteloven og siger, at man ikke skal tro, at man er noget, siger Thyra Frank.