Københavns Politi undlader bevidst at kontrollere visse flyankomster i Københavns Lufthavn fra andre europæiske lande, der er med i det såkaldte Schengen-samarbejde. Det sker, selvom det hver dag - ifølge flere betjente - strømmer ind med illegale indvandrere fra Schengen-lande som f. eks. Italien.

Årsagen til den manglende kontrol skal blandt andet findes i, at Schengen-reglerne, som Danmark tiltrådte i 2001, ikke tillader paskontrol, men kun såkaldte kriminalitetstjek, hvor passagerer fra andre Schengen-lande bl.a. tjekkes for falske papirer. Men en anden væsentlig grund til den manglende kontrol af Schengen-ankomster er, at Københavns Politi, der står for håndteringen af politiarbejdet i Københavns Lufthavn, ikke har mandskab til at gøre noget ved problemet.

Derfor vælger man i stedet at se igennem fingrene med problemet og undlade at tjekke flyankomster fra Schengen-lande, som man ellers ved, der er problemer med. Det forklarer flere betjente til BT.

- Vi har gennem længere tid ikke ikke lavet kriminalitetstjek af problematiske Schengen-ankomster. Det gælder også ankomster, hvor vi erfaringsmæssigt ved, at der kommer mange illegale, som nok vil søge asyl i Danmark eller de nordiske lande. Personalesituationen herude, men i høj grad også i baglandet hos kriminalpolitiet og anklagemyndigheden, gør, at vi ikke kan tjekke flyene, siger politiassistent Johnny Robin Jørgensen fra politiets dokumentcenter i lufthavnen.

Ansvarlig for Københavns Politis indsats i Københavns Lufthavn, vicepolitiinspektør Lars Haugaard, erkender, at politiet gennem sommeren ikke har kontrolleret flyankomster fra lande i Schengen, hvor man ellers ved, der kommer mange illegale.

- Jeg har sagt til mine folk, at det er formen (antallet af folk på arbejde, red.) på dagen, der afgør, om vi har tid til at lave kontrol af fly fra Schengen-lande. Vi har rigtig mange andre opgaver, og dem skal vi også prioritere, siger Lars Haugaard og henviser til en travl ferieperiode.

På Christiansborg er både SF og Dansk Folkeparti forarget over, at illegale indvandrere har frit spil, hvis de kommer fra et Schengen-land. 

Retsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, vil kalde justitsminister Morten Bødskov (S) i samråd på baggrund af sagen, og formanden for retsudvalget, SF's Karina Lorentzen, vil have løst problemet hurtigt muligt.

- Det er fuldstændig uholdbart, at trafikken af illegale fra specielt Italien er så stor. Det kan godt være, at noget af det skyldes Schengen-reglerne, og derfor skal tages op i EU. Men at Københavns Politi ikke griber ind over for flyankomster, hvor det ved, der kommer mange illegale, vil og kan jeg som retsordfører ikke acceptere, og det skal der gøres noget ved, siger Karina Lorentzen, der nu vil tage emnet op i politiforligskredsen.

FAKTA: Schengen-samarbejdet

Schengen-samarbejdet bygger på Schengen-traktaten, som har til formål at nedlægge internt grænsekontrol i Europa. Det betyder konkret, at der ikke må laves paskontrol af bestemte flyankomster eller grænseposter landene i mellem i Schengen.

Der må kun laves såkaldte kriminalitetstjek, hvor man kontrollerer personer for falske papirer osv.

Danmark tiltrådte Schengen-samarbejdet i marts 2001.

Alle EU-lande på nær Storbritannien, Cypern, Bulgarien og Rumænien er med i Schengen-samarbejdet.

KØB BT TIRSDAG (KØB ABONNEMENT PÅ BT HER) OG LÆS BLANDT ANDET:

- Hvilken rejserute illegale indvandrere tager til Københavns Lufthavn

- Hvorfor en afgang bliver kaldt 'Somalierekspressen'

- Hvorfor politiet erkender, at illegale reelt har frit spil i Københavns Lufthavn

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.