Afsavn til familien og venner. Utallige timers ventetid. Og ringe hotelværelser.

Livet som professionel cykelrytter er ikke en dans på roser fyldt med luksus og glamour. Derfor har B.T. rakt ud til en lang række danske cykelryttere for at tage en snak om ofringer og udfordringer, man møder i livet på landevejen.

I denne artikel med Michael Valgren fra EF Education - Easypost, som blandt andet fortæller om en fest, der næsten var skyld i, at han missede sin egen søns fødsel.

Hvad er for dig det største afsavn som cykelrytter? 

»Det har ændret sig fra tidligt i min karriere til nu, hvor jeg har familie og børn. I starten var det hele bare fyr og flamme og man mærkede nærmest ikke noget afsavn. Der var det lidt mere festerne med gutter, jeg savnede.« 

»Nu er det helt sikkert familien. Især i år har jeg været rigtig meget væk. Når vi når til 1. april, har jeg været væk i 65 dage på tre måneder. Så er man kun hjemme i 25 dage, og nogen af dem oveni købet er rejsedage, hvor man kommer hjem i løbet af dagen. Det synes jeg er hårdt, når man har fået børn.«

Er der en særlig begivenhed, du missede, da du var yngre, som du var ked af?  

»Ja, der var flere ting, jeg gerne ville have været med til. Jeg kom for eksempel ikke med til studenterkørsel - det var jeg ret træt af. Det sådan en once in a lifetime-oplevelse.« 

Michael Valgren kørte tidligere i karrieren på Tinkoff Saxo, hvor han også var dansk mester.
Michael Valgren kørte tidligere i karrieren på Tinkoff Saxo, hvor han også var dansk mester. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Vis mere

Er der noget mad, som du savner? 

»Dansk mad, det kan jo noget. Jeg er opvokset med god, sød dansk mad, og det var ikke særlig meget flæskesteg, vi fik, da jeg boede i Monaco. Det kunne man godt savne i ny og næ. En god flæskesteg eller frikadeller eller hvad ved jeg. Men når det så er sagt, så synes jeg ikke som sådan, jeg har savnet det. Så har jeg været hjemme et par gange, og så har min mor været god til at lave det, jeg ville have.«

»Som professionel cykelrytter og topatlet er man konstant på diæt. Det handler om at have en sund livsstil. Så der giver man jo afkald på rigtig mange ting. Heldigvis har vi en måned om året i november, hvor man kan skeje ud.«

Har du en guilty pleasure, du tillader dig selv? 

»Jeg har en svaghed over for is, og så prøver jeg at bilde mig selv ind, det ikke er det værste at spise, men selvfølgelig alt med måde. Jeg har aldrig været kendt for at være den aller tyndeste, men her de senere par år, har der været mere fokus på kost, og jeg har skåret meget af det der fra.«

»Men efter et hårdt cykelløb, så spiser jeg gerne en is dagen efter. Det gør jeg for at koble af og nyde det med familien.« 

Hvad er det bedste ved at rejse så meget, som I gør som cykelryttere?

»Det er, at man bliver rigtig meget dus med det. Der skal virkelig meget til at slå en ud i situationer, hvor man kommer lidt på bagkant. Vores børn har rejst meget og er blevet pisse dygtige til at rejse.«

Michael Valgren vandt klassikeren Amstel Gold Race i 2018.
Michael Valgren vandt klassikeren Amstel Gold Race i 2018. Foto: Marcel Van Hoorn/AFP/Ritzau Scanpix
Vis mere

Er der nogen specielle minder, som cykelverdenen har givet dig gennem rejser? 

»Ja, det har jeg helt sikkert, men det har mest været fordi vi har boet i Monaco og fået så mange gode venner. Vi har været i Irland til barnedåb, hvor vi skulle stå fader ved Caleb Ewan (rytter på Team Jayco-AlUla red.) og hans første pige, fordi vi var blevet så gode venner med dem. Og vi har været i Wales og besøge Geraint Thomas (rytter på Ineos Grenadiers red.) og hans kone lige inden, hun skulle føde med kejsersnit. Vi var de eneste, der vidste, hun skulle derind den dag.«

»Så vi har virkelig fået nogle gode bekendskaber. Vi har set, hvor de bor henne og kommer fra og lært deres familier at kende. Det har været helt fantastisk. Vi har fået venner for livet ved at bo hernede.«

Hvad er det værste ved at rejse så meget? 

»Jamen, det er, at man så tit bor i en kuffert. Man er hele tiden on the move, og så er man lige kort hjemme, men det er nærmest kun for at pakke. Jeg kan godt savne at have en ordentlig base.«

»Man kan godt savne ikke at skulle rejse så meget, så jeg kunne se mine venner noget mere, for dem savner jeg sgu. Det er svært at kunne det hele, for når jeg er hjemme, er min familie første prioritet, og det forstår mine venner heldigvis godt, men man kan godt få dårlig samvittighed, når man ikke ser dem nok. Det har de (vennerne red.) dog fuld forståelse for. «

Cycling - UCI Road World Championships - Leuven, Belguim - September 26, 2021 France's Julian Alaphilippe celebrates on the podium after winning the race alongside, second placed Netherlands' Dylan van Baarle and third placed Denmark's Michael Valgren Hundahl REUTERS/Yves Herman
Cycling - UCI Road World Championships - Leuven, Belguim - September 26, 2021 France's Julian Alaphilippe celebrates on the podium after winning the race alongside, second placed Netherlands' Dylan van Baarle and third placed Denmark's Michael Valgren Hundahl REUTERS/Yves Herman Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Vis mere

Har du en historie fra en dårlig rejse? 

»Det er ikke fordi, det var en dårlig rejse, men jeg var lige ved at misse min søns fødsel. Fordi han kom for tidligt, og jeg var til et surprise-party hos Lars Bak. Så flyveturen fra Luxembourg (hvor Bak boede, red.) til Nice, den føltes som flere dage. Heldigvis nåede jeg hjem til fødslen i sådan relativt god tid, men det var lidt uhyggeligt. Hvad hvis flyet havde været aflyst eller forsinket, når min hustru lå der alene, og jeg har været på druktur i Luxembourg? Heldigvis endte alt jo godt.«

Hvor er det første sted du rejser hen, når du har ferie? 

»Det plejede at være hjem til Danmark (da Michael Valgren boede i udlandet, red.). Det var altid der, jeg ville hen. Min hustru not so much. Så har vi altid snakket om at skulle til Maldiverne, men jeg tror, det første jeg vil gøre, når jeg engang får tid, det er at tage på en skiferie. Det har jeg aldrig været på før, og jeg synes, det ser mega hyggeligt og fedt ud.«