Ståle Solbakken elsker Europa. Og det er næppe udelukkende, fordi han her kan få storaktionær Lars Seier til helt bogstaveligt at hoppe på stedet på lægterne i Glasgow efter slutfløjt. Det er der adskillige andre grunde til.

Den ene er naturligvis, at kærligheden nu i 13 af 14 år har været gengældt. Men det noget vigtigere parameter - og samtidig store sportslige problem - er, at det er her, FC København-bossen føder sine guldkalve.

Torsdag aften foran små 60.000 frådende skotter på Celtic Park blev der klippet endnu en international navlestreng. Den babybløde isbjørnepels på toppen af hovedet repræsenterer meget godt mentaliteten, der indebærer lige så glubsk en appetit på modstandere som rovdyret fra nord. Victor Nelsson hedder han, og ham skal jeg nok komme nærmere ind på.

For det skal handle om FC Københavns forretningsmodel. Det lyder kedeligt, men bliv lige hængende. Ståle Solbakken fortalte i glædesrusen i Glasgow, at modellen i de her år presser ham lidt mere, end hvad godt er.

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Han skal vinde mesterskabet hvert år, spille europæisk fodbold lige så ofte og også byde sig til i pokalturneringen, mens FC København oveni det skal sælge spillere for store penge. På et tidspunkt også de magiske 100 mio. kr. Men store penge får man kun for sine allerstørste stjerner, og her ligger dilemmaet og faren for FCK.

‘Det kan godt ske, at vi må kigge lidt på det’, lød det fra Ståle Solbakken efter 3-1-sejren over Celtic og kvalifikationen til Europa Leagues ottendedelsfinaler. Her hentydede han til et eftersyn af, om han og FC København skulle blive mere kyniske i forhold til at holde bare et halvt år længere på de bedste spillere. For på den måde at gøre de spillemæssige bølgedale både mindre dybe, men også mere sjældne, end vi ser i Superligaen nu og i den helt grimme 2017/18-sæson.

Det er en svær balancegang for nordmanden. Når han sender sms’er til sin næste transferflirt, vil det også være med forsikring om, at spilleren kan komme til en større klub efter FC København. Det er et vigtigt lokkemiddel for Solbakken sammen med guld- og Europa-garantien.

Det gør også hans eget arbejde noget sværere. Se bare, hvordan Robert Skov pludselig udnyttede det, som nordmanden har kaldt en ‘gentlemen’s agreement’ til at få et godt skifte til Bundesligaen og Hoffenheim. Godt for Robert Skov altså.

FCKsv Carlos Zeca, Rasmus Falk og Pierre Bengtsson efter Europa League kampen mellem Celtic-FCK på Celtic Park, torsdag den 27 februar 2020. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
FCKsv Carlos Zeca, Rasmus Falk og Pierre Bengtsson efter Europa League kampen mellem Celtic-FCK på Celtic Park, torsdag den 27 februar 2020. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

For FC København var det en udfordring en uge før Champions League-kvalifikationskampene mod Røde Stjerne. Og hvem ved, om Robert Skov ikke kunne have sparket det ene straffespark ind, som manglede i returopgøret. Det finder vi ikke ud af, men til sommer kan vi finde ud af, om Ståle Solbakken er villig - eller i stand til at sige nej, hvis der er bud efter endnu en profil.

Selvom Victor Nelsson til den tid kun har været i København i et år, vil præstationer som den mod Celtic skubbe ham højere op på ønskelisterne rundt om i Europa. Husk på, at han er U21-landsholdsanfører, og nok allerede var på radaren større steder, da han spillede i FC Nordsjælland.

Nu har han så tilføjet en storkamp i Europa i en afgørende kamp mod en anerkendt modstander. Sådan en tilføjelse kan være sidste hak på talentspejderblokkene.

Det er det, Europa gør ved spillere, som Atalanta-kampen gjorde det for Jesse Joronen. Men skal Ståle Solbakken og FCK blive ved med at sende de bedste væk hvert år? Det halter for meget i Superligaen, hvor den i FC København indgroede og gennemtrænede gode organisation og det knivskarpe zoneforsvar ikke altid er nok.

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Her er det ikke nødvendigvis kollektivet, men derimod individualisterne - de bedste spillere - der afgør det, når det er Ståle Solbakkens mandskab, der skal frem på banen og åbne modstanderne i langt højere grad.

Og det er her, forretningsmodellen har sine svagheder. For det er bare ikke godt nok, at FC København kun vinder mesterskabet hver anden gang. Heller ikke selvom succesen fortsætter i Europa. Det er budgettet og selvbilledet for stort til.

Det er Ståle Solbakkens store dilemma. Om han skal sige nej til millionerne for at højne chancerne for sportslig succes.

Victor Nelsson kunne godt gå hen og give svaret på det til sommer.