De kaotiske tilstande i Japan fortsatte hele søndagen. Tre reaktorer i Japans Fukushima 1 atomkraftværk i Oganawa trues af nedsmeltning efter en eksplosion lørdag, og Tokyo trues nu også, efter det er kommet frem, at kølepumpen svigter på atomkraftværket Tokai 2 i Ibarki - blot 120 kilometer fra Tokyo.

Japan kæmper for at afværge en atomkatastrofe, efter at flere atomkraftværker har fået problemer i kølvandet på det voldsomme jordskælv og den ødelæggende tsunami, der ramte landet fredag. Myndighederne forsøger desperat at forhindre at brændselsstavene i de skadede reaktorer i at overophede.

Hvis det ikke lykkes, kan de beholdere, de opholder sig i, smelte eller eksplodere, hvilket i sidste ende kan sende radioaktiv stråling ud i luften.

Den alvorligste krise er opstået i atomkraftværkskomplekset Fukushima, hvor tre reaktorer truer med at blive overophedet, og hvor myndighederne siger, at de har været nødt til at lukke noget radioaktiv damp ud for at tage lidt af trykket.

Fukushima-komplekset, der ligger 240 kilometer nord for Tokyo, blev rystet af en kraftig eksplosion lørdag, hvilket blæste tag og vægge af en af reaktorbygningerne. Myndighederne har ikke udelukket nye eksplosioner på værket, og de har overhældt alle tre reaktorer med havvand for at køle dem ned.

Søndag kom to andre atomkraftværker i søgelyset. Først var der rapporter om radioaktiv stråling ved Onagawa-atomkraftværket, men alle værkets tre reaktorer er under kontrol, citerer Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) de japanske myndigheder for at sige. Strålingen ved Onagawa menes at stamme fra Fukushima.

Senest blev det rapporteret, at pumpen til kølesystemet på atomkraftværket Tokai 2 i Ibarki 120 kilometer nord for Tokyo er stoppet i kølvandet på jordskælvet. Men reservesystemet blev søndag sat i gang og fungerer, som det skal, oplyser operatøren af værket.

- En havvandspumpe, der bliver drevet af en dieselgenerator, stoppede på grund af tsunamien. Men de andre kølesystemer virker, som de skal, og temperaturen i reaktoren fortsætter med at falde gradvist, siger en talsmand for operatøren.

Oven i problemerne efter jordskælvet gik en vulkan i det sydvestlige Japan i udbrud. Den 1.421 meter høje Shinmoedake vulkan sendte røg og sten op i luften i op til fire kilometers højde.

Det vides ikke, om der er sammenhængen mellem jordskælvet og vulkan-udbruddet. Myndighederne har udstedt en vulkanadvarsel på niveau tre ud af fem og har indført restriktioner for, hvor man kan bevæge sig hen i området.

Jordskælvet har også sat gang i en økonomisk nedsmeltning, som den japanske regering nu kæmper for at undgå.

Krisen er allerede et faktum, og efterdønningerne vil vare ved. Elektronikgiganten Sony har midlertidig lukket otte fabrikker. Bilproducenten Nissan indstillede produktionen på fire af sine japanske samlefabrikker.

 Verdens største bilproducent, Toyota, standsede produktionen på alle koncernens 12 fabrikker i Japan.

Det seneste officielle dødstal var ved halvnitiden søndag nået 1.596 mennesker, meddeler det nationale TV-selskab NHK.