Danske rederier har opbakning fra kaptajner og styrmænd til bevæbnede vagter om bord i farlige piratfarvande.

Danske kaptajner og styrmænd er klar til at lade bevæbnede vagter beskytte dem mod piratoverfald.

Det siger Fritz Ganzhorn, direktør i den faglige organisation Søfartens Ledere.

- Pirateriet har bredt sig så meget i omfang og intensitet, at bevæbnede vagter om bord helt klart er noget, der bør indgå i rederiernes værktøjskasse.

- Nogle skibe har måske ikke brug for det, men der er visse skibstyper, hvor bevæbnede vagter vil være en ekstra sikkerhed for besætningen. Det må være rederiernes opgave at beskytte de ansatte på den bedst mulige måde, siger Fritz Ganzhorn.

Dermed er meldingen klar til skibsrederne, der mødes torsdag for at nå til enighed om et fælles nyt udspil i kampen mod piraterne i Det Indiske Ocean og Adenbugten.

Fritz Ganzhorn understreger, at der skal være tale om certificerede og godkendte vagter, der indgår som en del af skibets organisation.

- Under sikrede og ordnede forhold med de rette procedurer og de rette vagter er det en ekstra god beskyttelse, siger han.

A.P. Møller-Mærsk har meldt klart ud, at man ikke er tilhænger af bevæbnede vagter om bord på sine skibe, mens rederiet Torm er inde i overvejelser efter et nyt dramatisk angreb på tankskibet Torm Kristina i sidste uge.

Rederiet Clipper har haft et skib kapret. Administrerende direktør Per Gullestrup siger, at bevæbnede vagter er den sidste udvej.

- Det er ikke noget, vi gør med glæde, men hvis der ikke er andre udveje til at beskytte søfolkene, så gør vi det, siger Per Gullestrup.

En del Clipper-skibe sejler under Bahamas-flag, hvor det ifølge Gullestrup er nemmere end i Danmark at få tilladelse til at sætte bevæbnede vagter om bord på handelsskibe.

- Vi har dog endnu ikke benyttet os af den mulighed, siger rederidirektøren.

Der har været bevæbnede vagter om bord på rederiet Clippers skibe. Under eskorte i Adenbugten af russiske krigsskibe valgte russerne at sætte soldater om bord på Clipper-skibene.

/ritzau/