Sundhedsstyrelsen tilbyder alle, der er født efter 1973, en gratis MFR-vaccine. Derfor har vi samlet de 14 mest stillede spørgsmål om MFR-vaccinen og svaret på dem. Bliv klogere på, hvad MFR-vaccinen indeholder og hvordan den beskytter dit barn.

1) Hvad er MFR-vaccinen?

MFR-vaccinen blev indført i 1987 og beskytter mod alvorlige sygdomme som mæslinger, fåresyge og røde hunde. Alle børn tilbydes en MFR-vaccination, når de bliver 15 måneder og 4 år. Børn, der ikke har modtaget vaccinen i 4 års alderen skal have den, når de bliver 12 år.

2) Hvorfor blev MFR-vaccinen indført?

Vaccinen sparer tusindvis af børn for alvorlige sygdomsforløb. Inden vaccinen blev taget i brug, døde 5 børn årligt af mæslinger, 50 børn fik hjernebetændelse som følge af sygdommen, og 15 fik permanente skader i nervesystemet på grund af mæslinger. Det var også almindeligt, at børn blev døve som følge af fåresyge.

3) Hvorfor skal alle børn vaccineres?

Jo flere, der er vaccineret med MFR, jo færre kan bringe smitten videre. Små børn under 15 måneder er ikke beskyttet mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. De er de mest udsatte, hvis der skulle komme et udbrud af disse sygdomme. Hvis mange er vaccinerede, er risikoen for et udbrud væsentligt lavere.

Afstemning: Er dit barn MFR-vaccineret?

4) Hvorfor skal barnet være 15 måneder ved første vaccination?

Ved fødslen og op til 6- 12 måneder efter er barnet beskyttet af de medfødte antistoffer. Hvis barnet stadig er beskyttet af disse antistoffer ved vaccinationen, kan vaccinen ikke virke. Derfor venter man til barnet er 15 måneder gammelt, for så er man sikker på, at der ikke er anti-stoffer i barnet længere.

5) Kan man godt vaccinere et barn, der stadig bliver ammet?

Ja, man kan godt vaccinere et barn, der bliver ammet.

6) Kan man vente med vaccinationen, til barnet er ældre?

Jo længere man venter med at vaccinere sit barn, jo længere tid udsætter man barnet for smitterisiko. Især mæslinger er en meget ubehagelig sygdom, der kan give alvorlige følgesygdomme og varige mén. Derfor er det vigtigt at få vaccineret barnet, så tidligt som muligt.

7) Kan man nøjes med en halv dosis, hvis barnet er meget lille?

Nej. Hvis dosis er for lille, er der risiko for, at den slet ikke virker.

Se de syv sidste spørgsmål på Alt om Børn.dk