Uoprettelig skade på arkæologisk fund i Peru. To entrepenører er sigtet af politiet.

Det nåede ikke at blive en turistattraktion.

Læs også: Turister ødelægger gravkammer 

Men det ville det helt sikker være blevet, hvis ikke et enestående arkæoligisk fund var blevet ødelagt i forrige weekend. 

Da blev en af de 12 pyramider i El Paraiso-komplekset i Chillon-dalen lidt nord for Lima, hovedstaden i Peru, nemlig jævnet med jorden, skriver Vg.no.

Der har været arkæologiske udgravninger i området siden 1950'erne. Men det var den franske arkæolog, Frederic Engel, som i 1965 fik defineret området med dengang syv store bygninger - pyramideagtige konstruktioner, og navngav området El Paraiso. Senere er fundet endnu fem konstruktioner fra perioden 3790 til 3065 F. Kr. i det 58 hektarer store område.

Selv om El Paradiso anses for at være en af de største bysamfund fra den tid med op til 3.000 indbyggere, har området hidtil ikke haft den helt store offentlige bevågenhed. Og veje, bebyggelser og store maskiner har gennem tiden ødelagt den arkæologiske fortid især i den vestlige del af området.

Men da man for nylig opdagede et tempel i tilknytning til hovedpyramiden, bevilgede Perus regering omkring 10 millioner kr. til videre udgravning.

I en fløj til hovedpyramiden havde man fundet en smal gang, som ledte væk fra pyramiden, og her fandt man, hvad der blev kaldt Ildens Tempel. En knap halv meter bred indgang til et seks gang otte meter stort kammer, der dengang var blevet brugt til offergaver brændt i templet.

Det skulle angivelig være denne nye opdagelse, der sammen med resten af pyramiden nu er ødelagt for altid. 

"Det er uoprettelig skade, der er sket. Nu finder vi aldrig ud af, hvordan templet blev bygget, hvilken slags materialer, der er benyttet, eller hvad man har spist og ofret til guderne," siger direktøren for udgravningsprojektet Marco Guilen.

I lokale aviser er viceminister for den kultueller arv i Peru Rafael Varon citeret for at sige, at anlægsarbejderne forsøgte at ødelægge yderligere tre pyramider, men tilskuere stoppede dem.

Hvorfor arbejderne og entrepenørmaskinerne i det hele taget var i området, fremgår ikke. Men ifølge BBC News er to entrepenørere, som beskæftiger sig med ejendomsudvikling, nu sigtet af politiet for at stå bag ødelæggelserne.

Entrepenørers hærgen i arkæologiske fund er ikke ukendt. For et par måneder siden var den gal i den mellemamerikanske stat Belize. Her manglede "man" sten til et vejarbejde, og dem hentede man i et nærliggende flere tusinde år gammelt Maya tempelkompleks, som blev helt raseret. 

Læs også: Kinas terrakotta-hær vokser