Tag på en anderledes aktiv ferie i Klitmøller i Nordjylland.

Solen skinner over Klitmøller i nordvestjylland. Der er stille denne søndag morgen.

Læs også: Surf, sol og historie på Hawaii

Nogle enkelte fiskekuttere ligger på stranden, men der skal ikke fiskes i dag. I stedet fyldes den lille parkeringsplads ved stranden stille og roligt op med folkevognsrugbrød, og surfbrædderne trækkes frem.

Surferne står stille og roligt og tjekker bølger og strømforhold, mens den medbragte pulverkaffe nydes i termokrus.
Der er plads til alle former for surf i Klitmøller, som også kaldes »det kolde Hawaii«, fordi det trods helt anderledes temperaturer det meste af året har nogle af de samme vind- og strømforhold som den eksotiske tropeø.
Klitmøller har indenfor de senere år fordoblet indbyggertallet i takt med, at den er blevet et mekka for kitesurfere, windsurfere og almindelige surfere.

For den stille danske fiskerby  er et ideelt sted for surfere på alle niveauer. Den beskyttede bugt har skabt en sikker zone for begyndere, som kan øve den svære sport uden at blive kastet ud i alt for store bølger – for begyndere er det lettest at øve i de såkaldte hvide bølger, når bølgen har brudt.
Og for de øvede, der er klar til at tage udfordringen op med de større bølger lidt længere ude på havet, byder den stride vestenvind gerne op til dans.

Surfing året rundt
Er man til de helt kølige gys, kan man surfe hele året rundt i Klitmøller – hvilket de fastboende surfere gerne gør.
Men for turisterne og begynderne er det mere ideelt at gå på vandet fra april til oktober. Vandet bliver dog aldrig helt varmt, og det meste surf kræver en våddragt, men som så mange andre steder, man bader i Danmark, er det helt fint efter den første dukkert.

Alder ingen hindring
I dag er det traditionel surfing uden hverken sejl eller kite som hjælpemidler, der står på menuen, og vi bevæger os langsomt ud i vandet efter en grundig instruktion fra israelske Mor Meluka.
Han har slået sig ned her i Klitmøller med sin danske familie og har startet sin egen surfcamp og surfbutik. På campen underviser han nybegyndere i alle aldre.

Ifølge Meluka er surfing for både børn, unge, voksne og ældre. Det kræver bare, at man har et par stærke arme til at padle ud i vandet, få fart på og komme op på brættet og føle sig som en vaskeægte, sej surfer.
Er man begynder, er det en god ide at tage nogle lektioner hos Meluka eller en af de andre surfcamp-udbydere, da det kan være svært at lære teknikken og  at læse bølgerne.

Surfing er en sport, der kræver tålmodighed, men med den rette instruktion får man hurtigt fornemmelsen for, hvad der får surfbumserne til at køre verden tynd i deres folkevognsrugbrød i jagten på den perfekte bølge.

Læs også: Hvorfor tage på surf-ferie i Australien?