Regeringen indkasserer et kæmpe nederlag i trepartsforhandlingerne. Det samme gør LO-formand Harald Børsting. Berlingskes politiske kommentators kalder det et politisk kollaps.

Finansminister Bjarne Corydon har givet sig selv dagen til at undersøge, om der overhovedet er grund til at fortsætte trepartsforhandlingerne.

Det er der næppe, vurderer Thomas Larsen, og ifølge Berlingskes oplysninger er de kommende forhandlinger da også aflyst.

- Der skal nærmest et mirakel til, hvis det skal lykkes for finansminister Bjarne Corydon at redde trepartsforhandlingerne og lande et overbevisende kompromis, som skaffer de fire milliarder kroner, regeringen har styret efter. Jeg tror ikke, at det vil lykkes. Dermed står Helle Thorning-Schmidt til at indkassere et eklatant nederlag, som meget nemt vil kunne slå yderligere skår af regeringschefens lederskab, siger Berlingskes politiske kommentator

Thomas Larsen peger på, at det især har været meldingen fra Dansk Metals formand, Thorkild E. Jensen, som har rystet regeringen og gjort det uhyre svært at bevare troen på at nå et resultat.

Thorkild Jensen meddelte i går, torsdag, at Dansk Metal ikke vil gå med til at skrotte hellig- eller feriedage for at hjælpe regeringen med at øge arbejdsbuddet. Dermed forsvinder en vigtig finansieringskilde bag reformen, siger Thomas Larsen.

- Thorkild E. Jensen længe har hørt til en af støtterne bag Helle Thorning-Schmidt, men heller ikke han har kunnet overbevise sine medlemmer om, at det er rigtigt at inddrage hellig- og feriedage, siger Thomas Larsen.

To store tabere

Berlingskes kommentator peger på, at to store tabere vil stå tilbage, hvis Bjarne Corydon senere på dagen formelt afbryder de stort anlagte trepartsforhandlinger.

- Den helt store taber er naturligvis Helle Thorning-Schmidt, som igen og igen har talt om at genindføre et historisk samarbejde med fagbevægelsen. Set i det lys er der tale om et politisk kollaps. Man sidder tilbage med det indtryk, at hun har taget alt for let på forberedelsen af forhandlingerne. Hun har hverken formået at sikre en holdbar køreplan for forhandlingerne med LO, og hun har slet ikke evnet at fortælle danskerne om det nødvendige i at øge arbejdsudbuddet og få gennemført forhandlingerne, siger Thomas Larsen.

LO-formand Harald Børsting står til at blive den anden store taber.

- LO-formand Harald Børsting har ikke kunnet holde sammen på fagbevægelsen og har ikke leveret varen. Han satsede alt på at bringe Thorning og Søvndal til magten, da han sidste forår indledte en massiv kampagne mod den tidligere VK-regering. Børsting håbede på at kunne genindsætte LO som en central partner til en ny rød regering - men nu truer det hele med at falde på gulvet, siger Thomas Larsen.

Thomas Larsen hæfter sig ved, at LO-formanden har måttet sluge flere ydmygelser. Børsting håbet, at S og SF ville rulle dele af VK-regeringens forkortelse af dagpengeperioden tilbage. Han havde også satset på, at S og SF ville blokere tilbagetrækningsreformen. Og endelig har Børsting forsikret sine medlemmer om, at de ikke skulle betale to gange - men han har ikke kunnet leve op til sine løfter og har måttet indkassere skuffelse på skuffelse.

Målinger har spillet ind

Berlingskes politiske kommentator vurderer, at ugens katastrofale meningsmålinger for især Socialdemokratiet spiller ind i forhold til trepartsforhandlingerne.

- S-toppen må ganske enkelt se i øjnene, at de er ved at miste kontakten til deres vælgere. Thorning kan ikke tåle at sige farvel til flere vælgere, og det vil ske, hvis forslagene om at skrotte flere hellig- eller feriedage skulle realiseres. Jeg tror også, at det gør indtryk, at Enhedslisten har vokset sig så stort og er begyndt at true med at trække stikket til regeringen, siger Thomas Larsen.

Ifølge Thomas Larsen kan det blive regeringens eneste trøst, at den ved at kortslutte trepartsforhandlingerne undgår at lægge sig ud med endnu flere vælgere - og at den dermed får købt sig til lidt tid og ro midt i en ekstremt turbulent periode.