Korrupte betjente, narkobander og skudopgør. Det er bare nogle af de problemer Rodrigo Oliveira, politikommissær og indsatsleder i politistyrken CORE, slås med hver eneste dag.

Et skud-ar i halsen viser med al tydelighed, hvor farligt hans arbejde er. Han har set døde kollegaer. Døde bandemedlemmer. Men er selv i live trods talrige ildkampe.

- Jeg er den første, der går ind i favelaerne (slumbyerne, red), og den sidste, der går ud, siger Rodrigo Oliveira til bt.dk.

Hans kontor i COREs centralbygning i det centrale Rio de Janeiro ligner et almindeligt kontor med den ualmindelige undtagelse, at man kan spotte en skudsikkervest, et maskingevær og en pistol i rummet.

I 14 år har Rodrigo kæmpet mod narkobander og kidnappere, og nu kæmper han mod en ny form for kriminalitet: Milícias – paramilitære grupper, der er ved at overtage magten i flere og flere af Rio de Janeiros 700 favelaer.

Grupperne består af politifolk, brandmænd og militærfolk, der grupperer sig for at skabe ’tryghed’ for indbyggerne i slummen og holder narkobanderne væk. De klæder sig i sorte uniformer og dem, der modsætter sig deres krav om betaling for alt fra sikkerhed, gas og kabel-tv og generelle tilstedeværelse, risikerer at dø.

- De paramilitære grupper er et kæmpe problem. De er værre end narkobanderne, fordi det er folk, der er i virkeligheden er ansat af staten Rio de Janeiro. Og der vil ske det samme med de paramilitære grupper som med narkobanderne; de vil begynde at bekrige hinanden. Det bliver en krig, hvis det ikke allerede er det, siger Rodrigo Oliveira og viser sit imponerende våbenarsenal frem:

- Når lægerne ser på de mord, der bliver begået i Rio, kalder de det for krigsmord. Vores våben, milíciaernes våben og bandernes våben er de samme, som bliver brugt i en regulær krig. Det er desværre nødvendigt at bære tunge våben for at matche forbryderne. Det kan se vildt ud, for dem, der ikke er klar over, hvor slemt, det står til. Jeg ønsker ikke at slå nogen ihjel, men jeg ønsker heller ikke selv at blive slået ihjel.

Scroll ned og læs mere

Efterforsker måske sine egne folk
For nyligt fortalte avisen O DIA, at tre journalister var blevet tortureret af korrupte betjente i forsøget på at afdække de paramilitære gruppers brutale fremgangsmåder.

Rodrigo Oliveira forklarer, at de dårligt lønnede betjente ikke kun tjener ekstra penge ved at arbejde i de paramilitære grupper.

- Jeg har desværre en gang anholdt fire kollegaer for at sælge våben til en narkobande, siger han.

- Det er ironisk, at de folk, som jeg efterforsker, kan risikere at være i min egen enhed. Sådan noget er trættende, men jeg elsker stadig mit job. Jeg har et spændende job med en masse udfordringer, forklarer han og fortæller, at han startede sin arbejdsdag klokken tre om natten med en væbnet aktion i en favela.

Hvilket ikke er unormalt. I hvert fald ikke for Rodrigo Oliveira.

Og med politisk modvillighed til for alvor at sætte en stopper for de paramilitære grupper, bliver der rigeligt at lave fremover i Rio de Janeiros slumområder.

Man skal til Bagdad, Kabul, Mogadishu eller Caracas for at finde mordrater, der matcher Rio de Janeiros.