Send flere penge, lyder meldingen fra foreningerne bag ny iværksætterundersøgelse - ellers kan et helt vækstlag af iværksættere blive udryddet.

Næsten hver tredje iværksætter kan være nødt til at lukke sin virksomhed, hvis den nuværende mangel på kapital fortsætter ind i 2010. Det viser en ny undersøgelse, som Dansk Iværksætter Forening og Dansk Erhverv står bag.

Af de virksomheder, der har søgt ny kapital inden for det seneste halve år, er 60 procent gået forgæves.

Foreningerne bag undersøgelsen frygter, at krisen og den efterfølgende kapitalmangel kan udrydde et helt vækstlag af nye og potentielle iværksættere. Modgiften mod dette er at skaffe mere risikovillig kapital.

- Der må langt mere turbo på det politiske arbejde med at finde løsninger i forhold til den risikovillige kapital. Mens vi venter på, at bankpakkerne skal virke, har iværksætter-Danmark i den grad åndenød, siger Susanne Kaufmann, direktør i Dansk Iværksætter Forening.

Dansk Erhverv foreslår, at der sendes yderligere to milliarder kroner ind i Vækstfonden, der investerer i små virksomheder.

- Investeringen skal være midlertidig og på betingelse af, at fonden bringer pengene i spil til nye investeringer med et bredere sigte end hidtil, siger Søren Friis Larsen, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Midlerne til Vækstfonden skal tilbage i statskassen efterfølgende, når fonden kan sælge sig ud af projekterne.

- Lamperne lyser rødt. Vi skal investere nu, og det offentlige må gå forrest. Det kan gøres på en intelligent måde, og der er på ingen måde tale om, at staten skal skrive en blankocheck, siger Søren Friis Larsen.



/ritzau/