Politiet, anklager og forsvarere har nu fremlagt alle de beviser, de har i sagen om falske PFA-garantier for 3,8 mia. kr. Og det kniber stadig med at få fældende, tekniske beviser frem mod entreprenør Kurt Thorsen, der fra sagens begyndelse den 20. januar 1999 har erklæret sig uvidende om, at hans projekter i ind- og udland byggede på PFA-garantier påført koncernchef André Lublins falske underskrift.

Mandagen i Københavns Byret blev brugt til at putte Kurt Thorsen og den tidligere direktør i PFA Byg, Rasmus Trads, i vidneskranken en sidste gang. Og anklager Merete Vestergaard benyttede lejligheden til at spørge Thorsen ud om en række telefonsamtaler - 198 i alt - som både Thorsen og Trads førte den 8. oktober 1998.

Dagen er vigtig i den forstand, at Sparbank Vest skulle have en såkaldt allonge med Trads' og Lublins underskrifter på til en kassekreditkontrakt på 55 mio. kr. Kurt Thorsen har forklaret, at Rasmus Trads ringede til ham på Royal Hotel og fortalte, at André Lublin havde tid til at møde Thorsen.

Men da Thorsen kom ud af sit bad, i tøjet og ned i lobbyen på hotellet, var Lublin gået igen, og Trads sad alene tilbage og ventede på Thorsen.

Rasmus Trads her derimod forklaret i retten, at Thorsen kom ud til PFA-hovedkvarteret, Marina Park, om morgenen, hvor han så Trads skive under på allongen for både sig selv og Lublin.

Politiets undersøgelser af de mange mobilopkald fra dagen viser, at Thorsen allerede fra morgenstunden var på benene. På undersøgelsen af mobilsamtalerne og sendemasterne kan man nemlig se, at Kurt Thorsen har været ude i nærheden af PFA.

"Jeg havde travlt fra morgenstunden den dag, for Philip Foss (Thorsens direktør i Århus, red.) var på ferie i den uge, så jeg skulle også tage mig af hans byggesager på Capella Kaj og Nokken.

Jeg var derude tidligt og tilbage på hotellet et sted mellem 8.30 og 8.45. Og her ringede Rasmus Trads så til mig på hotellet, forklarede Kurt Thorsen.

Den ellers smilende og joviale Kurt Thorsen virkede mandag mere aggresiv end normalt, da Merete Vestergaard gik ham på klingen i retten. Og Kurt Thorsens svar lød flere gange:

"Det har jeg allerede forklaret. Og hold dig til det!"

Selvom det kniber med de tekniske beviser mod Kurt Thorsen, er hans forklaringer om hele PFA-sagen blev modsagt af flere vidner. Gamle venner og bestyrelsesmedlemmer i Thorsen-selskaber har undsagt den århusianske entreprenør.

Og i retten er det kommet frem, at kun ganske få af Thorsens betroede kendte til PFA-garantierne.

På den anden side har det aldrig været nogen hemmelighed, at Thorsens store drøm var at etablere et stort, dansk børsnoteret ejendomsselskab - et projekt han talte med alt og alle om.

Og tanken med, at selskabet skulle ejes af flere pensionskasser i fællesskab var heller ikke én, Kurt Thorsen gik og gemte i skuffen.

Rasmus Trads fik det sidste ord blandt den lange række af vidner, der er blevet afhørt i de over 30 retsdage, der er blevet brugt på at finde frem til den rette sammenhæng i PFA-sagen. Og 15 gange tilbageviste Rasmus Trads forklaringer fra Kurt Thorsen.

"Det er en lodret løgn."

"Passer absolut ikke."

"Det er overhovedet ikke korrekt."

Sådan lød det fra en rolig og afslappet Trads, da han blev udspurgt af sin forsvarer, Ervin Birk Nielsen.

Sagen fortsætter i Københavns Byret tirsdag, hvor det er anklageren, der skal procedere. Og det er ventet med spænding, hvilken straf anklagemyndigheden går efter til både Kurt Thorsen og Rasmus Trads.

De er begge tiltalt for dokumentfalsk og groft skyldnersvig - den sidste paragraf kan give op til otte års fængsel.

Efter Vestergaards procedurer, der vil vare hele dagen, er det Birk Nielsens tur til at procedere onsdag - mens Thorsens to forsvarsadvokater, Ebbe Mogensen og Henrik Sanders, vil komme med deres indlæg i næste uge./ritzau/