Ny dansk undersøgelse peger i retning af, at mere fisk og fiskeolie kan gøre børn bedre til at koncentrere sig om bl.a. skolearbejdet

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Hvis dine børn har svært ved at koncentrere sig om lektierne, kan du overveje at stille lidt ekstra fisk på middagsbordet. I hvert fald tyder en ny dansk undersøgelse på, at fisk og fiskeolie gør børn roligere, fremmer koncentration og indlæringsevne.

Bag undersøgelsen står professor Tom Saldeen, ernæringsterapeut Vivi Krabbe Logan og sygeplejerske Eva Lydeking-Olsen fra Institut for Optimal Næring i København.

Forskerne har gennem fire måneder fulgt en gruppe på 113 børn, der fik et dagligt tilskud på fem ml af fiskeolien Eskimo 3 Kids. Under forsøget er børnenes humør, adfærd, helbred, kostvaner osv. blevet nøje kontrolleret, bl.a. med spørgeskemaer, som forældrene skulle udfylde, samt og interview med både forældre og børn.

Stærk forbedring
Størstedelen af de familier, der ved undersøgelsens begyndelse havde fortalt om problemer med hyperaktivitet, manglende koncentration og svigtende indlæringsevne, oplevede en stærk forbedring efter de fire måneder.

»Studiet er et pilotstudium og udgør derfor kun de første trin i en fuldt dækkende videnskabelig dokumentation af fiskeoliens effekt på børn. Men resultaterne er så interessante, at de klart lægger op til mere gennemgribende forskning på området,« siger ernæringsterapeut Vivi Krabbe Logan.

69 pct. af de familier, der havde fortalt om problemer med hyperaktivitet hos børnene, oplevede en markant forbedring efter de fire måneders daglige tilskud af fiskeolie. 58 pct. af de familier, der havde rapporteret om problemer med børnenes hukommelse, oplevede forbedring.

45 pct. af de familier, der oplevede problemer med koncentration om boglig aktivitet, kunne også glæde sig over en forbedring. Også 70 pct. af de familier, der havde fortalt om problemer med indlæring af matematik, kunne konstatere, at børnene blev bedre efter de fire måneder.

Mangeltilstande
»De fysiske virkninger af mangeltilstande, f.eks. eksem og infektioner og behandling af dem er lette at se og forklare. Men vi ved nu, at en række andre symptomer af en lidt anden karakter kan være forbundet med mangler eller ubalance i fedtsyreoptagelsen hos børn,« siger ernæringsterapeuten.

»Mangeltilstande som følge af for dårlig eller ensidig kost er et stigende problem blandt børn og unge og har altså måske større konsekvenser, end vi hidtil har antaget.

Man kan sige, at de får for lidt af det gode og for meget af det dårlige, og det går ud over helbredet - både på kort og på lang sigt. Derfor er det vigtigt at få dokumenteret de positive virkninger, som forskellige kosttilskud kan have på børnene.«