"Det er rigtig fedt, at Per vinder. For jeg har vist allerede fået så hatten passer," lød den nærmest lettede reaktion fra Lone Scherfig, da hun og publikumsfavoritten "Italiensk for begyndere" måtte gå næsten tomhændet hjem fra gårsdagens store Bodil-fest.

Der var jo ellers lagt i kakkelovnen til, at Scherfig kunne ha' gjort Susanne Bier kunsten efter med sine seks nomineringer og oveni det en stadig varm Sølvbjørn fra filmfestivalen i Berlin.

Sidste år var der i hvert fald dømt ren pigetur, da Susanne Bier, Sidse Babett Knudsen og Paprika Steen for "Den eneste ene" ryddede statuettehylden.

Men i år var det så drengene, der var på det rene Bodil-rov, da "Bænken" gik hen og blev vinder i den helt store stil.

Per Flys drama fra samfundets bund - som ufortjent blev rimelig forbigået af det store publikum - vandt således ikke alene prisen som Årets bedste film.

Jesper Christensen modtog som ventet skuespiller-prisen, mens hans kollega Nikolaj Kopernikus vandt for bedste bi-rolle.

Og ydermere var filmens producer Ib Tardini en af de tre Zentropa producenter, som i år modtog en sær-Bodil for deres og selskabets indsats for dansk film, som "aldrig bli'r den samme" som det hed i Bodil-komiteens begrundelse.

"Jeg er bare så glad," siger en stadig omtumlet Per Fly, som heldigvis for en sikkerheds skyld havde skrevet en "talen der aldrig ska' holdes", fordi han ved årets Robert-uddeling - hvor "Bænken" også vandt - blev taget med bukserne nede, og derfor glemte et utal af mennesker i sin takketale. En fejl han - bare for en sikkerheds skyld - ikke skulle begå endnu en gang.

Og hans forberedelser var således ikke forgæves, og kunne tilmed bidrage til at dæmpe lidt på nerverne.

"Det var et stort sus. Men hold kæft hvor var jeg nervøs, og helt sikker på at jeg ville tabe den, fordi jeg svedte helt vildt i hænderne."

"Den modigste mand i år, ham der har mest hår på brystet. Og derfor er jeg specielt glad for, at den vandt," siger "Bænken"s hovedkraft Jesper Christensen, som trods det at han selv tog en statuette hjem, følte, at Per Flys var af langt større betydning.

"Men selvfølgelig er jeg vildt glad for min, men havde nok forventet det lidt. For der er bare nogen roller, som nu en bundløs alkoholiker der er mere Bodil-agtige end andre, selvom de andre kan være sværere at spille.

Og jo, vel kan jeg bruge den til noget. Til at blære mig. Og gi' noget interesse for min person, lidt markedsføring af Jesper Christensen. Så den gi'r nok lidt mere leben i butikken."

Det er muligt, at Jesper Christensen havde vejret Bodil-stemningen. Men det havde Lene Tiemroth ikke.

"Og da de viste klippene fra de andre nominerede, og jeg så hende fra "Bænken" (Stine Holm Joensen, red.), var jeg overbevist om, at hun ville få prisen," siger Tiemroth, som sneg sig ud af Imperial biografen med sin Bodil og sin søn under armen midt i al festivitasen, og B.T. derfor først talte med, efter hun var kommet hjem, og sad og kiggede Bodil i øjene over et stille glas rødvin.

"Så jeg blev meget, meget lykkelig og meget rørt, da de sagde mit navn, For jeg har jo ikke lavet film i mange år, og endelig får jeg en rolle med kød på - og det bifald i salen.

Jeg blev bare så rørt. Så nu håber jeg, at jeg kan passe ind et sted i en anden film. Der sker så mange mirakler på film," siger en stadig bevæget Lene Tiemroth.

Hun valgte som sagt at liste hjem efter prisoverrækkelsen, mens Björk der vandt en Bodil for bedste kvindelige hovedrolle valgte slet ikke at dukke op. Efter sigende forhindret af arbejdsmæssige grunde, og det var derfor Vibeke Windeløv, som tog i mod på hendes vegne. Lars von Trier viste sig nemlig heller ikke.

Men det gjorde stort set alt andet fra filmbranchen som ku' krybe eller gå, og sørgede sammen med aftenens værter Peter Mygind og Birgitte Raaberg for, at der blev festet, så den hat også passede!