Racerkøreren Tom Kristensen er indstillet til BT Guld for den historiske præstation, det var, da han for niende gang vandt 24-timersløbet Le Mans

Tom Kristensen sad selv bag rettet, da han i sin Audi med to-tallet på fronten kørte over målstregen til sin niende Le Mans-sejr i karrieren. Sejren kom i hus i skyggen af hans nære ven og kollega, Allan Simonsens, chokerende død. Kort tid efter starten i det franske 24-timers løb, mistede Allan Simonsen på tragisk vis livet i en ulykke. Trods sorgen kunne Tom Kristensen fejre endnu en formidabel sejr i det prestigefyldte løb.

Forinden havde racerkøreren også mistet sin far i foråret, og lægger man det sammen med flere køretekniske udfordringer, var sejren utvivlsomt blandt de allerstørste i karrieren. Den nu 46-årige Tom Kristensen kørte et suverænt løb, da han sammen med sin mangeårige makker, Allan McNish, og den unge Loïc Duval hentede en af motorsportens fornemmeste sejre. Det var danskerens niende sejr til samlingen, hvilket gør Tom Kristensen til den mest vindende på Le Mans i historien. De mange afvigende omstændigheder både på og uden for asfalten gjorde altså sejren til den sværeste i karrieren for racerkøreren fra Hobro.

- Vi var meget opsatte på, at det skulle være i år, vi skulle vinde igen. Vi havde haft skuffende resultater to år, hvor vi ikke havde lykkedes i Le Mans. Derfor var det et meget vigtigt år for hele teamet. Før starten var der en speciel fokuseret og opsat stemning. Der skete så det, at Toyota, vores største konkurrent, fik tildelt tre ekstra liter benzin. Det betød, at det krævede et fuldstændig fejlfrit Le Mans, hvis vi skulle vinde. Hvilket vi gjorde. Det var ryggen mod muren fra første omgang.

- Men Le Mans 2013 blev meget andet end det forventede. Vejrudsigten skiftede lige op til starten. Vejret var en stor faktor. Der var så ekstrem lokal regn, at det kun var dele af banen, der var våd. Andre af banens passager var helt tørre. Det stiller meget store krav til kørerne. Alle de ting gjorde det til det sværeste Le Mans, for mig og alle andre på banen. - Dette Le Mans havde en helt anden fornemmelse end normalt. Jeg vidste, det var et løb, jeg ville vinde for min far. Det havde jeg lovet ham. Ved første skift får jeg så den ulykkelige besked om Allan Simonsen. Jeg sad alene i et øjeblik og tænkte. Inden jeg kom frem til beslutningen om at være mere fokuseret end nogensinde. Det lyder koldt og kynisk, men grunden til beslutningen var fyldt med varme og kærlighed.

- Min far og Allan Simonsen betød rigtig meget for mig, og at skulle køre for dem var en speciel og meget intens oplevelse. Det var meget rørende at vinde for dem. Samtidig var løbet så krævende på grund af regnen og de mange taktiske overvejelser, som vi løbende var nødt til at tage under maksimalt stress. Allerede inden vi gik i gang, kunne jeg mærke på McNish, at han var anderledes. Han virkede nærmeste nervøs - på den rigtige måde. Det var der, jeg tænkte; Okay, we’re on a good way here. Men det er nemt at sige bagefter. Det er først på sidste omgang, jeg fornemmer, den er hjemme.

- At stå der som vinder med så mange forskellige følelser i kroppen, det var meget specielt og rørende. Det var enorm stort, at opleve fra både medier og fans, hvor stor respekt, der var for omstændighederne. Alle accepterede, at jeg ikke kunne sætte ord på følelserne. Der var en helt speciel stemning i forbindelse med denne sejr. Meget rørende.

Én stor sejr blandt mange

Tom Kristensens niende sejr er uden tvivl en stor bedrift. Vi spurgte den rutinerede racerkører, om hvorfor netop han fortjener at vinde BT Guld. Med sportsmanship i hjertet kneb det noget for racerkøreren at skulle sammenligne sin sejr med de øvrige nomineredes bedrifter.

- Det er svært for mig, at skulle pege på, hvorfor netop jeg skal vinde. Der har været mange flotte danske præstationer i år. Men det, jeg kan sige, er, at sejren i 2013 på Le Mans har været den sværeste. Løbet var super intenst og krævende. Det var et stort resultat for mig, men der har været så mange andre flotte sejre. Det er svært at sammenligne. Og det vil jeg nødigt. Jeg kan kun sige, at jeg er glad og begejstret for de resultater, vi har opnået i år.

De skal vinde BT Guld

Tom Kristensen har været på toppen igennem en efterhånden mangeårig karriere. En anden dansker, der fortsat er på toppen er golfspilleren Thomas Bjørn. Trods sine 42 år har han haft et af karrierens bedste år:

- Det må blive Thomas Bjørn. Jeg synes, han har gjort det aldeles fremragende. Men der er flere om buddet; håndbold-herrerne, Tine Baun og Kevin Magnussen, som godt nok ikke er opstillet, men som en del af motorsporten, er jeg utroligt stolt over hans præstationer.

- Det har været et svært valg, men Thomas Bjørns tilbagevenden til toppen får min stemme. Jeg er virkelig imponeret af det, han har præsteret i år. Det hænger måske også sammen med, at jeg kan spejle mig lidt i det. Ligesom mig er han sportsligt oppe i årene. Han har kæmpet med resultaterne i par år, men han har været motiveret og utrolig dedikeret. I år har resultaterne være fantastiske, og det imponerer mig.

  
      

BTs Guld er Danmarks ældste sportspris med en historie, der går tilbage til 1930. Prisen er kendetegnet ved, at det er idrætsudøverne selv, der udpeger vinderen. I år er det 40 af landets bedste sportsfolk, der stemmer på de nominerede. Og det er derfor, vi på BT er så stolte af at kunne uddele BTs Guld – Sportens egen pris