Roerne i 'Guldfireren' er indstillet til BT Guld for - trods gentagne udskiftninger - at holde et konstant niveau i verdensklasse. Understreget ved en sikker VM-triumf i 2013.

2013 blev året, hvor ’Guldfireren’ endelig levede op til det tyngende navn. For første gang i 10 år betrådte den danske letvægtsfirer det øverste trin ved et verdensmesterskab. Og sejren var faktisk en sensationel én af slagsen. Besætningen med Morten Jørgensen, Jacob Søgaard, Jacob Barsoe og Kasper Winther Jørgensen havde kun roet sammen i et halvt år. Alligevel var de fuldstændigt urørlige ved VM i Sydkorea. For den præstation er de nomineret til BTs Guld.

- Vi var et nyt hold, der blev sat sammen sidst på sæsonen. Jeg selv havde været gennem en operation i begge mine lår, og vi var også gennem en lang udskillelsesproces, fordi vi skulle finde en erstatning for Eskild Ebbesen. Derfor begyndte vi først at ro sammen sent i marts, fortæller Morten Jørgensen.

I bådens første par løb var der da heller ikke noget, der tydede på, at danskerne bare få måneder senere ville sætte konkurrenterne så eftertrykkeligt på plads. De kunne simpelthen ikke få samarbejdet til at fungere:

- Godt nok blev vi europamestre for første gang i Guldfirerens historie. Men begge gange vi stillede til start i World Cuppen, blev vi kun nummer to efter New Zealand. Samtidig forløb træningslejren op til VM heller ikke særlig godt. Rent teknisk roede vi ikke specielt godt sammen, og der var heller ikke den fart i båden, som vi gerne ville have

Ved VM faldt alle brikkerne dog på plads. Selvom ingen af roerne følte sig på toppen fysisk, var de alligevel i stand til at trække fra konkurrenterne, når det gjaldt:

- Det var en kæmpe forløsning at komme til VM og ro sammen. Alt gik op i en højere enhed: farten, teknikken – ja, det hele. Vi ror vores indledende og er egentlig ikke friske, men vinder alligevel og har den hurtigste tid. Det var enormt fedt og styrkede bare sammenholdet. I semifinalen gentager det sig, hvor vi ender med at vinde overlegent.

- Planen i finalen var at ro alt, hvad rammer og tøj kunne holde, lige så snart den grønne lampe lyste. Og det gjorde vi og fik også lagt god afstand til de andre. Da vi kom lidt længere ned ad banen, halede de andre både ind på os igen – og New Zealand var faktisk helt oppe på siden af os, da der manglede 250 meter. Men vi holdt hovedet koldt og var i stand til at øge tempoet endnu engang. Det knækkede de andre både fuldstændigt.

- Vi var utroligt smadrede, da vi kom over stregen. Det var et enormt hårdt løb, hvor vi valgte den hårdeste taktik, vi kunne. Det var fuld knald hele vejen. Så vi var enormt lettede over, at det lykkedes. Det var bare fedt, siger han og peger samtidigt på, at de fire roere var overraskede over, hvor suveræne de var:

- Firerens bådtype har været så ufattelig tæt inden for de seneste otte år. Da Eskild kom tilbage i 2008, sagde han, at feltet aldrig har været hårdere, og at konkurrencen aldrig har været større. Der er så mange lande, der blander sig i toppen. Men New Zealand ender flere sekunder efter os, og de olympiske mestre kom ind 16 sekunder efter. Det er rigtig, rigtig meget. Siden 2008 har det været tiendedele af sekunder, der har afgjort, om man vinder eller bliver nummer fem. Så det er kæmpe stort, vi kan være så urørlige. Især fordi vi blev sat så sent sammen, og at rent fysisk ikke var i topform. Det viser lidt om, hvad der er i vente ved OL i 2016.

’Det har aldrig været hårdere’

Guldfireren præsterede noget, som båden trods navnet ikke har præsteret de seneste 10 år. Derfor mener Morten Jørgensen, at den fortjener at vinde BT Guld.

- Det er 10 år siden, at letvægtsfireren senest vandt et VM. Og det er også første gang, båden vinder VM uden Eskild Ebbesen. Det viser lidt om, hvor stort det var, da vi tog VM-guldet. - Derudover vandt vi det første europamesterskab i bådens historie. Og begge titler vandt vi, selv om vi kun havde roet sammen i ganske kort tid, siger han og peger samtidig på, at konkurrencen i klassen aldrig har været større. Noget, der sætter præstationen i relief:

- Inden for letvægtsroning er der kun to olympiske bådtyper. Det betyder, at alle letvægtsroere i hele verden er i de to bådtyper. Det skærper konkurrencen utrolig meget. - Inden for de seneste mange år er klassen derfor også blevet vundet med meget lidt. Men vi vandt alle tre heat til VM og var i finalen flere sekunder foran alle de andre. Så vi skal vinde BT Guld, fordi vi leverede, da det gjaldt – og fordi vi kan blive ved med at levere i fremtiden. Vi er klar til at gøre, hvad der skal til for at blive på toppen.

De skal vinde BT Guld

Guldfirerens Morten Jørgensen håber selvfølgelig, at letvægtsfireren løber med BT Guld 2013. Men hvis han skal pege på en anden kandidat, har en ung, dansk bueskytte især imponeret den erfarne roer. 22-årige Maja Jager vandt i oktober til stor overraskelse for det meste af Danmark VM i bueskydning. Efter en nervepirrende omskydning i finalen mod kinesiske Jing Xu var det millimeter, der sikrede danskeren guldet. Noget, der altså har gjort indtryk på Morten Jørgensen:

- Der er virkelig mange gode præstationer, men Maja Jager vandt i en olympisk disciplin, hvor konkurrencen er virkeligt hård. En lille sportsgren - Maja Jager gjorde det bare rigtig godt. Hun besejrede de allerbedste og slog blandt andet den olympiske mester ud undervejs. Bueskydning er en relativt lille sportsgren, og Maja er rejst til udlandet for at blive bedre – og bor heller ikke i Danmark længere. Det viser, hvor meget hun er villig til at ofre.

- Samtidigt vandt hun med så lidt i finalen. Det er imponerende, at hun kunne holde hovedet koldt i en så presset situation. Majas præstation imponerer mig bare rigtig meget.

  



  

BTs Guld er Danmarks ældste sportspris med en historie, der går tilbage til 1930. Prisen er kendetegnet ved, at det er idrætsudøverne selv, der udpeger vinderen. I år er det 40 af landets bedste sportsfolk, der stemmer på de nominerede. Og det er derfor, vi på BT er så stolte af at kunne uddele BTs Guld – Sportens egen pris