Midtjyde får ekstra 400.000 kroner i erstatning efter arbejdsulykke. Arbejdstilsynet får hug i sagen.

Alvorlig kritik af Arbejdstilsynet fører direkte til, at Vestre Landsret har tilkendt en midtjysk tømrersvend fuld erstatning eller knap 400.000 kroner, efter en arbejdsulykke i 2005.

Tømrersvenden skulle reparere et tag ved Silkeborg og stod på en rygningsstige. Stigen gled ned, og manden brækkede ryggen, og han har ikke kunnet arbejde som tømrer siden.

Efter uheldet var både Arbejdstilsynet og politi til stede, men da Arbejdstilsynet godkendte stigen, blev der ikke rejst nogen politisag, og arbejdsgiveren slap for bøde og for at betale fuld erstatning.

Ved byretten fik tømrersvenden tilkendt 97.000 kroner for svie, smerte og tabt arbejdsfortjeneste, men intet for tab af erhvervsevne.

Ved landsretten førte svendens fagforening, Træ, Industri, Byg, en skønsmand, der er uddannet akademiingeniør og tidligere ansat ved Arbejdstilsynet. Han gav en sønderlemmende kritik af Arbejdstilsynets rapport.

Han skriver således direkte, at "det er velkendt, at Arbejdstilsynet gennem en årrække har ført en personalepolitik, som har ført til ansættelse af flere og flere generalister, som ikke har en faglig uddannelse indenfor de områder, de skal beskæftige sig med. Det kan for eksempel forekomme, at biologer, ergoterapeuter, psykologer og jurister tager stilling til for eksempel støjforhold eller maskinsikkerhed. Det er derfor ikke ukendt, at Arbejdstilsynets sagsbehandling ikke altid har en særlig dyb faglighed".

Akademiingeniøren gør gældende, at den stige, som blev anvendt, var leddeløs og spinkel, og at den ikke var egnet til formålet.

Vestre Landsret lægger stor vægt på skønsmandens rapport, hvorfor arbejdsgiveren også skal betale erstatning for tab af erhvervsevne.

Da Arbejdsskadestyrelsen tidligere har vurderet svendens erhvervsevnetab til 35 procent skal arbejdsgiveren betale i alt 389.000 kroner i erstatning. Derudover har svenden modtaget 574.000 kroner fra det offentlige.

/ritzau/