Vi kender ham bedst som manden bag kendingsmelodierne til danske storklassikere som Matador og Olsen-Banden

Men det er ikke bag klaveret, at 87-årige Bent Fabricius-Bjerre har scoret de største gevinster.

Også som forretningmand spiller det for Bent Fabricius-Bjerre.

Et kig på den aldrende musikstjernes netop offentliggjorte regnskaber viser en solid pengetank, der ikke er voldsomt tynget af finanskrisen.

SE BILLEDERNE: Her er Bent Fabricius-Bjerres ejendomme

Gennem sit personlige selskab, Artum, har ’Alley Cat’s far skabt sig en formue på mere end 105 mio. kr. Dertil kan komme en betydelig personlig formue, som det ikke er muligt at få overblik over.

- Det er da gået meget godt, synes jeg. Jeg har ikke satset stort, men nærmere taget det stille og roligt, lyder Bent Fabricius-Bjerres egen beskedne vurdering af resultaterne som forretningsmand.

Forærede børnene 25 mio. kr. hver


Reelt har Bent Fabricius-Bjerres samlede formue dog været meget større. Da han i 2004 blev skilt fra ekskonen Anne, købte han hende ud af et af selskaberne for 33,5 mio. kr. Ligesom han gav sine fire børn værdier for 25 mio. kr. hver.

SE BILLEDERNE: Her er Bent Fabricius-Bjerres ejendomme

Helt stille og roligt har Bent Fabricius-Bjerre dog ikke taget den. Sammen med sønnerne Poul og Henrik ejer Bent Fabricius-Bjerre otte erhvervsejendomme i København. Alle er totalrestaureret, og flere af dem ligger på fashionable adresser i det indre København.

Fik 200 mio. kr. for selskab


Pengene til ejendommene har Bent Fabricius-Bjerre bl.a. tjent, da han i 1997 solgte produktionsselskabet Metronome til Tele Danmark og den norske mediegigant Schibsted for 200 mio. kr.

Selv mener Bent Fabricius-Bjerre ikke, at der er en speciel formel på, hvorfor han - i modsætning til mange andre ejendomsmatadorer - har holdt skindet på næsen under krisen og har undgået konkurs.

- Synes du ikke, at jeg er blevet ramt af krisen, spørger Bent Fabricius-Bjerre med en slet skjult henvisning til regnskabet for firmaet Metorion.

Det er i dette selskab, at Bent Fabricius-Bjerre sammen med sønnerne ejer erhvervsejendommene, hvor farmand ejer halvdelen, mens hver af sønnerne har en fjerdedel.

God til at begrænse tab


Regnskabet for Metorion viser et underskud i 2011 på 3,6 mio. kr., mens selskabet har en egenkapital på 62 mio. kr.

Bent Fabricius-Bjerre mener selv, at det er hans store erhvervserfaring, der har været med til at begrænse tabene i ejendomsselskabet. Hans engagement i ejendomskomplekset Scala over for Tivoli i København, hvor Bent Fabricius-Bjerre sammen med flere forretningspartnere tabte adskillige mio. kr., var vigtige lærepenge.

SE BILLEDERNE: Her er Bent Fabricius-Bjerres ejendomme

- Der har været mange konkurser, men jeg har været med i mange år og oplevet mange ting. Da jeg investerede i Scala, og vi begyndte med at bygge, gav vi 4-5 pct. i rente. Da vi var færdige, gav vi 14-15 pct., og det var hårdt. Men jeg kom da heldigvis ud af det uden de helt store skrammer.

Worst case

Hvad har du lært af den oplevelse?

- At man altid skal kende størrelsen på sin risiko. Der er selvfølgelig altid risici ved at investere, men hvis man er klar over worst case, går det sjældent helt galt. Jeg tror, at det er derfor, at jeg har kunnet holde mig kørende trods krisen, selvom ejendomspriserne er gået voldsomt ned, siger Bent Fabricius-Bjerre, der ikke vil kommentere størrelsen på sin samlede formue.