Den uregerlige filminstruktør opfordrer til at lade sig inspirere af omstridt nazi-monument bygget som hyldest til Adolf Hitler.

Midt i sommervarmen leger den danske filminstruktør Lars von Trier igen med ilden og hans fascination af nazismen og Adolf Hitler.

Trier står bagmand et nyt projekt kaldet ’Gesamt’, der kan oversættes som sammenkomst. Her opfordres almindelige mennesker i hele verden til at indsende deres fem minutters genskabelse eller fortolkning af seks internationalt kendte kunstværker som von Trier har udvalgt.

Von Trier

Folk må lave deres bidrag på lyd eller billede, endog på mobilens video-kamera.Blandt andet kan folk lade sig inspirere af et maleri af den franske maler Paul Gauguin, Sammy Davis Jr’s musik og dans, eller August Strindbergs skuespil om en samspilsramt familie, ’Faderen’.

Men Trier har også udvalgt det tyske monument ’Zeppelin Field’ i Nürnberg som et værk til fri inspiration. Hvilket kan skabe ny kontrovers i stil med hans kiksede udtalelser om Hitler på Cannes film-festivalen forrige år, hvor han blandt andet kom til at sige, at han godt forstod Hitler. Hvilket førte til heftig international debat, og bortvisning fra film festivalen.

Store propaganda-parader

’Zeppelin Field’ blev opført på bestilling af Adolf Hitler og opført af nazi-diktatorens chefarkitekt Albert Speer mellem 1934 og 1937, og blev brugt til enorme propaganda-parader og sammenkomster for Hitlers nazi-parti.

Her blev han blev hyldet som en romersk kejser og solede sig i partimedlemmernes beundring, mens han gødede jorden for holocaust og Anden Verdenskrig med nogle af sine mest militante taler.

Respekt om hans valg

De seks værker er udvalgt af Trier, men det er instruktøren Jenle Hallund, der skal samle de indsendte bidrag og bearbejde dem til en samlet film, der skal køre på fire skærme.

Og hun er ikke betænkelig ved valget af det kontroversielle nazi-monument:

- Jeg har ikke snakket med Lars om, hvorfor han også har valgt det værk, men jeg ved jo, at manden ikke er nazist, og jeg har respekt for hans valg. Jeg ser det som en gave. Måske kan det inspirere nogen til at vise, hvordan og i hvilken ekstrem grad vi i dag dyrker vores idoler, siger Jenle Hallund.

- Vi har faktisk allerede fået bidrag fra tyskere, der har ladet sig inspirere af det monument.Hallund afslører, at Lars von Trier ikke selv vil sige noget om sit valg. Men siger også, at hun tror, han ikke vil lade sig kue .

- Han har jo pålagt sig selv tavshed efter det der i Cannes, griner hun.

Kan ikke holde sin mund

Men tror han virkelig, at han kan undgå, at der igen kommer en nazi-debat?

- Nej, det tror jeg egentlig ikke. Men han er jo en rebel, og vil ikke lade sig tyrannisere af noget, han ikke må. Eller noget som man normalt ikke taler om, eller andre synes er ubehageligt. Han kan nok ikke holde mund i længden, siger Jenle Hallund, der i øvrigt fortæller, at der er frit spil for fortolkninger og genskabelser af de seks kunstværker.

- Alt er muligt. Man kan dramatisere Gauguins maleri, spille musikken på xylofon eller danse Sammy Davis’ trin som breakdance.

Den færdige film med de udvalgte bidrag har premiere på Charlottenborg i København 12. oktober.

Hvis man vil bidrage til Hallund og Triers projekt, kan man se mere på www.gesamt.org. Her kan man se projektets regler, og studere beskrivelsen af de seks kunstværker Trier har udvalgt.