Erhvervslivet, ngoer og universiteter gør, hvad de kan for at forhindre, at skatterabatten bliver fjernt for de danskere, der arbejder i udlandet i mere end seks måneder.

Beslutningen om at fjerne skatterabatten for de små 6.000 danskere, der arbejder i udlandet i mere end seks måneder, har skabt debat, siden den før sommerferien blev vedtaget i skattereformen. Nu har landets organisationer haft mulighed for at sende deres kritik til skatteminister Thor Möger Pedersen (SF).

Og en gennemgang af høringssvarene viser, at ministeren på det nærmeste er blevet bestormet. Stop, stop, stop, kommer det enslydende fra en helt usædvanlig bred kreds af kritikere, skriver Politiken søndag.

Avisen har samlet et udpluk af reaktionerne: Et samlet erhvervsliv mener, at virksomhederne mister konkurrenceevne. Landets førende universiteter brokker sig over, at forskere, der kunne rejse ud og hente dyrebar viden, bliver hjemme. Ngo-standen begræder, at Danmarks humanitære arbejde bliver markant svækket. Søfarere anfører, at de nu mister incitamentet til at tage job på havet. Selv de kirkelige missionærer er i oprør.

Alt det bliver ifølge kritikerne konsekvensen af, at udlandsdanskere fremover skal betale den høje danske skat af deres løn, fordi den såkaldte paragraf 33A i ligningsloven bliver afskaffet. Dansk Erhverv finder ifølge høringssvaret tiltaget »helt og aldeles uacceptabelt«, fordi det »vil medføre fravalg af danske medarbejdere til internationale opgaver, hvilket vil svække dansk erhvervsliv og den frivillige sektor«.

Og i Dansk Industri er chefkonsulent Jacob Ravn oprevet.

- Jeg har aldrig set så mange enslydende høringssvar. Det er helt vildt. Vi påpeger tit problemer med lovgivning, men lige netop her har vi fået virkelig mange henvendelser fra virksomheder. Og det er, fordi vi står til at miste en masse arbejdspladser, siger Jacob Ravn til Politiken.

Også S-SFs venner i LO anfører, at »virksomhederne fravælger dansk arbejdskraft«.

Beslutningen om at afskaffe skatterabatten forventes at indbringe 260 millioner kroner årligt og udgør en forholdsvis lille del af finansieringen af skattelettelser for syv milliarder kroner. Provenuet er slet ikke besværet værd, fordi de negative konsekvenser ser ud til at blive endnu større, vurderer professor og skatteekspert Bent Greve fra RUC.

- Det er helt usædvanligt, at alle entydigt vender sig imod forslaget - der plejer altid at være pro et contra på skattelovgivning. Derfor er man simpelthen nødt til at kigge på lovforslaget igen for at finde en anden og bedre balance, siger Bent Greve til Politiken.

Han forventer en markant nedgang i antallet af udsendte, når de nye regler træder i kraft. Det sker formentlig allerede om nogle uger. Venstre og de konservative lagde også stemmer til skatteaftalen, men står det til de borgerlige, bliver forslaget pillet ud under Folketingets behandling, der begynder mandag.

- Dette er det mest problematiske element i skattereformen. I Venstre står vi ved, at vi har lavet en aftale. Vi løber ikke fra noget. Men vi håber da, at regeringen vil genoverveje, om vi kan se på at finde pengene et andet sted, siger partiets skatteordfører Torsten Schack Pedersen til Politiken.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Thor Möger Pedersen, men SFs skatteordfører, Jonas Dahl, afviser i ministerens sted at ændre på noget.

- Selvfølgelig gør det indtryk, når der kommer kritik af ens lovforslag. Men hvis man vil benytte sig af samfundets goder, må man også bidrage. Jeg kan godt forstå, at virksomheder ville foretrække, at deres medarbejdere ikke betalte dansk skat, men hvis man ikke vil benytte sig af de danske velfærdsgoder, kan man jo bare emigrere.

BNB