Specialister: Man fungerer ikke 110 pct. i det job fire uger efter en så stor hjerteoperation.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Førende hjertelæger tør lige nu slet ikke spå om, hvornår den 53-årige Niels Smedegaard Andersen igen bliver så frisk, at han igen kan sætte sig i den vigtige stol som øverste chef i A.P.Møller-Mærsk og styre koncernen fri af de milliard-underskud som lige nu truer.

Lederen af Hjertecentret i Varde afviser kategorisk, at topchefen, der 30. december fik indopereret en ny hjerteklap, skulle kunne være klar til at genoptage jobbet her 1. februar, som bestyrelsen tidligere har meldt ud.

- Tilbage i et så krævende topjob - noget, som kræver en 110 pct. - efter kun fire ugers sygemelding? Det er urealistisk. Ville ikke have været forsvarligt. Det er normalt, at man i den situation er sygemeldt i tre måneder, måske mere, siger Ricardo Sanchez, speciallæge og lægelig direktør på Hjertecenter Varde, hvor nogle af landets bedste kirurger hver dag indopererer nye hjerteklapper.

Indlagt under skiferie



Mærsk-topchefen blev lige før nytårsaften under en skiferie i Schweiz akut indlagt på et hospital i alpelandet, hvor han ved en fire timer lang operation fik udskiftet en ødelagt hjerteklap. Operationen gik godt, men desværre stødte en ret slem lungebetændelse til. Lægerne måtte ordinere en skrap penicillinkur, så den ikke udviklede sig til en livstruende tilstand. Lungebetændelsen er ikke helt sjældent en dødelig komplikation.



Kort efter operationen udsendte Mærsk-koncernen en meddelelse om, at man forventede Smedegaard tilbage i den varme stol fire uger efter indlæggelsen. Men i går meddelte Mærsk-bestyrelsen så, at sygemeldingen må forlænges til slutningen af første kvartal i år.

Mærket af operationen



Speciallæge Ricardo Sanchez kender ikke til Smedegaards øjeblikkelige tilstand, men tvivler ikke på, at han stadig er hårdt mærket af operationen:

- At få udskiftet en hjerteklap er et stort indgreb. Både læger og patienter sammenligner det med at blive kørt over at en stor traktor. Man er stærkt fysisk udmattet længe efter. Dødtræt. Man har ofte uhyggelig svært ved at koncentrere sig om bare noget så enkelt som at læse en avis, Oveni kommer typisk psykiske problener, fordi man har haft symptomer, man let kunne være død af. Man kan blive meget usikker på sin fremtidige situation. Det er i hvert fald utænkeligt, at en topleder skulle kunne være i stand til at yde 110 procent, som det forventes, efter bare fire-seks uger. Der vil være behov for en del længere rekreationstid, siger den kendte læge, der dog gør opmærksom på, at der er individuelle forskelle.

- De fleste vil gerne på arbejde igen efter fire-seks uger, og nogle går da også så småt igang på det tidspunkt. Måske har man en forstående arbejdsgiver, som tillader nedsat arbejdstid og en mindre effektiv indsats i en periode. Er de rette betingelser til stede, kan det måske lade sig gøre. Men at forvente, man kan klare et topleder-job som det i Mærsk-koncernen allerede så kort tid efter hjerteklap-udskiftningen, er ude af proportion.


Trætheden er et problem



Henrik Nielsen, selvstændig speciallæge i hjerte-karsygdomme med klinik i Holte, er enig i, at trætheden i de fleste tilfælde er det store problem, som kan vare ved rigtig længe:

- Selv om man typisk bliver sendt hjem fra hospitalet efter bare fire-seks dage, så kan man komme til at kæmpe rigtig længe med trætheden, som kommer af flere ting. Ofte er man nødt til at åbne brystkassen, hvad der er hårdt for kroppen. Man trækker også vejret mere anspændt bl.a. på grund af narkosen, og også det trætter. Måske har man oveni mistet blod, og støder der yderligere en lungebetændelse til, kan perioden med stærk træthed varer ved rigtig længe.

Fine resultater



- Er det ikke et så stort indgreb, at man måske ikke skal regne med at kunne klare et så krævende job som Smedegaards?

- Nej, hvis tingene forløber planmæssigt, skulle der ikke være noget i vejen for, at han kan klare det. Resultaterne ved den type operation er generelt fine. De fleste ender med at fungere som alle andre, og så er han heller ikke særlig gammel, siger hjertelægen.

I Danmark udføres der ca. 900 hjerteklapoperationer årligt. Langt de fleste oplever et ukompliceret forløb.

Klapperne forhindrer blodet i at løbe tilbage i den forkerte retning, når hjertet pumper. Der er i alt fire klapper i hjertet . Forsnævringer eller utætheder kan medføre svigt i hjertets pumpeevne. Derfor må en en evt. ødelagt klap udskiftes med en ny.