Amstaff-terrieren Knirke er uddannet som livredder.

Knirke er en terrier af racen amerikansk staffordshire - populært kaldet amstaff. Dermed er hun en af de hunde, som politikerne på Christiansborg taler om at forbyde.

Men Knirke er meget anderledes end de kamphunde, som kaster sig blodtørstigt over mennesker, heste, katte og kaniner.

I sammenligning med sine ustyrlige racefæller er Knirke en engel med poter i stedet for vinger.

SE BILLEDERNE: KNIRKE - DEN HJÆLPSOMME KAMPHUND

Hun er toptrænet til at kunne finde mennesker, der er faret vild eller ligger begravet i murbrokker efter et jordskælv, og Knirke kan blive den første danske kamphund, der bliver sat ind i katastrofeområder.

At Knirke hellere redder liv end går til angreb, skyldes hendes ejer Rikke Kirk, der har brugt utallige timer på at træne sin hund.

- Egentlig ville jeg bare have mig en dejlig hund. Men så hørte jeg, at man kan søge om optagelse i redningshundetjenesten, og at man i USA bruger amstaff som redningshunde, fortæller Rikke Kirk, der er uddannet pædagog og til daglig arbejder som leder i et fitnesscenter.

Skarp træning

Det lykkedes Rikke Kirk at få Knirke optaget i Beredskabsstyrelsens redningshundetjeneste i Århus. Her er det den enkelte hunds psyke og ikke dens race, der er afgørende. Men til gengæld er optagelseskravene benhårde.

For at blive optaget skulle Knirke bestå en lydtest, hvor der blev skudt op i luften. Hun blev testet for agressivitet. Hendes fysik og lydighed over for ejeren blev også testet.

Knirke - hvis oprindelige navn på stamtavlen er Whistle Valley Standing Ovation - bestod alle prøverne med glans.

SE BILLEDERNE: KNIRKE - DEN HJÆLPSOMME KAMPHUND

Får den kolde skulder

Herefter gennemgik Knirke et års skarp grunduddannelse på Beredskabsstyrelsens øvelsesområder, hvor hun blev trænet til at lede efter personer under murbrokker og blev sendt ind i brændende bygninger.

Til sidst skulle hun til en afgørende stopprøve, hvor hun skulle finde tre skjulte personer på meget kort tid.

Knirke mangler stadig funktionsuddannelsen for at være en fuldt uddannet redningshund.

Uheldigvis har Beredskabstyrelsen sparet sin redningshundetjeneste i Århus væk, og selvom Knirke lystrer bedre end de fleste andre hunde, får Rikke Kirk en kold skulder af Danmarks Civile Hundeførerforening (DHC).

- Vi har fået afslag fra flere af DHCs afdelinger, fordi Knirke er en kamphund. Nogle steder får vi at vide, at vi ikke er velkomne, andre steder får vi at vide, at Knirke skal være i snor. Det er et problem, for det er vigtigt, at hun bliver trænet i at ignorere andre hunde og lystre uden at være i snor, siger Rikke Kirk.

SE BILLEDERNE: KNIRKE - DEN HJÆLPSOMME KAMPHUND