Den omstridte NOx-afgift overlever formentlig i det kommende energiforlig. Flere miljøfolk og eksperter mener imidlertid, den skal udformes helt anderledes

En lang række personer - eksperter, folk fra erhvervslivet og miljøfolk - opfordrer kraftigt regeringen til at udforme den meget omtalte NOx-afgift helt anderledes.

Det skriver Politiken.

- NOx-afgiften kan gøres mere intelligent ved at tilbageføre dele af den til virksomhederne. På den måde tages der mere hensyn til de mest konkurrencepressede virksomheder - og opnås større miljøgevinst, siger civilingeniør Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd til Politiken.

Rådet støtter helhjertet en NOx-afgift, men mener, at den svenske udformning af afgiften er langt bedre. Her bliver afgiften ifølge Politiken ført tilbage til erhvervslivet for at belønne energieffektive virksomheder. På den måde kunne man i Danmark belønne NOx-reducerende tiltag i stedet for at smide alle pengene i statskassen, mener Det Økologiske Råd.

Flere eksperter støtter kravet om en ændring.

- Hvis der overhovedet skal være en NOx-afgift, skal den føres 100 procent tilbage til erhvervslivet, siger Peter Nedergaard, professor i international politisk økonomi på Københavns Universitet, til Politiken.

NOx-afgiften, som er en del af finanslovsaftalen mellem regeringen og Enhedslisten, skal ifølge regeringen skaffe 600 millioner kroner om året. Men de skaffes meget mere intelligent ifølge Det Økologiske Råd. Blandt andet ved også at lægge en afgift på gamle biler og landets 750.000 brændeovne.

Sidstnævnte er også NOx-forurener og udleder desuden over 25 gange flere skadelige partikler end landets kraftværker tilsammen.

Skatteminister Thor Möger Pedersen mener imidlertid ifølge Politiken, at en afgift på brændeovnsfyring vil være administrativt bøvlet og fastslår, at »der er betydelige miljøgevinster ved at forhøje afgiften på luftforurening«.

- Vi forventer, at de samlede NOx-udledninger fra stationære anlæg reduceres med en tredjedel. Det er ikke regeringens forventning, at afgiftsforhøjelsen i nogen nævneværdig grad vil føre til udflytning af virksomheder eller tab af arbejdspladser. Regeringen har valgt at benytte merprovenuet fra afgiftsforhøjelsen til kickstarten til gavn for vækst og beskæftigelse i Danmark, skriver Thor Möger Pedersen i en mail til Politiken.