Forsvarskommandoen forventer at sende 10 danske FN-observatører til Syrien i denne uge. De rejser muligvis allerede torsdag til det uroplagede land.

De 10 danske observatører, som Danmark har tilbudt at stille med til FN-missionen i Syrien, kan allerede torsdag være på vej til landet, der i over et år har været plaget af voldsomme uroligheder med præsident Bashar al-Assads regimestyrker på den ene side og oprørere på den anden.

Generalmajor Kurt Mosgaard fra Forsvarskommandoen oplyser til Berlingske Nyhedsbureau, at i alt 13 danskere har fået en uges træning forud for missionen, men kun 10 skal i første omgang af sted.

- Hvis alt går vel, så rejser de torsdag, siger Kurt Mosgaard, der også er chef for Forsvarskommandoens afdeling for internationalt sikkerhedssamarbejde.

Det eneste, der mangler for, at de danske observatører kan rejse til Syrien, er en visumproces, som FN i øjeblikket håndterer med de syriske myndigheder. Når visumprocessen er afsluttet, er det ensbetydende med, at de danske observatører påbegynder turen til Syrien, forklarer Kurt Mosgaard.

- Vi er klar. FN skal bare kalde, så kommer vi, siger han.

Forud for udsendelsen til Syrien har gruppen af observatører været igennem en uges forberedelse ved Det Danske Internationale Logistik Center (Danilog) i Vordingborg. Her har de foruden en generel briefing om Syriens historie og kultur fået udleveret blå FN-hjelme og andet udstyr samt træning i at håndtere kemiske og biologiske våben.

- Vi antager, at Syrien har kemiske våben, men der er ikke nogen indikationer på, at de på nogen måde er blevet anvendt eller vil blive anvendt. Det er simpelthen bare et spørgsmål om seler og livrem, siger Kurt Mosgaard og understreger, at information om kemiske og biologiske våben er standard for alle Forsvarets udsendte.

Det syriske regime har tidligere afvist at modtage FN-observatører fra lande, som er med i gruppen »Syriens Venner«. Danmark er med i gruppen, og Kurt Mosgaard bekræfter, at der har været forhandlinger mellem FN og Syrien om emnet. Men han vurderer, at det ikke vil blive et problem i forbindelse med udsendelsen af de danske observatører.

- Vi kan se, at nogle af de lande, som allerede er repræsenteret i Syrien ved FN-missionen, tilhører den gruppe eller EU generelt, som jo også har indført sanktioner mod Syrien. Så i praksis har man nok sagt det, men reelt har vi set, at folk har fået visum alligevel, siger generalmajoren.

De 10 observatører samles onsdag hos Hærens Operative Kommando (HOK) i Karup, hvor de vil modtage seneste opdatering på situationen i Syrien. Senere kan yderligere 10 danske observatører tilslutte sig observatørmissionen.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, har besluttet, at i alt 300 observatører skal sendes til Syrien, hvor mindst 9.000 personer ifølge FN har mistet livet siden konflikten begyndte i marts sidste år.