Fagfolk retter skarp kritik af Ellebæk-fængslet, hvor torturofre og psykisk syge holdes indespærret.

Sårbare asylansøgere bliver systematisk fængslet på ubestemt tid i Ellebæk-fængslet i Nordsjælland. Både psykisk syge, torturofre og handlede kvinder frihedsberøves af de danske myndigheder, skriver Amnesty International i sit nyeste medlemsblad.

Myndighedernes praksis møder skarp kritik fra en række organisationer, advokater samt fængselspersonalet i Ellebæk.

- Man frihedsberøver mere, end det burde være nødvendigt. Og man frihedsberøver sårbare personer, der ikke burde sidde i fængsel, siger Dorte Smed, der er specialkonsulent i Dansk Flygtningehjælp.

Asylansøgerne bliver fængslet, fordi udlændingemyndighederne og politiet vil undgå, at de går under jorden. Ifølge loven skal myndighederne overveje de mindst indgribende foranstaltninger - herunder at placere dem i et asylcenter med meldepligt til politiet.

Der er eksempler på asylansøgere, der frihedsberøves i op til to år. Fængslingerne forlænges rutinemæssigt i retten, hvor dommeren følger politiets anbefaling, fortæller flere erfarne advokater.

Overvagtmester Niels Etlard fra Ellebæk-fængslet er enig.

- Har man overværet et par sager deroppe, så virker det meget overfladisk. Selv de sager, hvor det godt kunne være anderledes. Der er gået for meget glideri i det. Det er ligesom et kyllingeslagteri. Det kører bare af sted på samlebånd, fortæller Niels Etlard.

Peter Vedel Kessing, der er jurist ved Institut for Menneskerettigheder, påpeger, at myndighederne er forpligtet til at tage særlige hensyn til sårbare mennesker.

- Der er en lang række domme fra Menneskerettighedsdomstolen, der understreger, at hvis de ikke får det, så er det nedværdigende behandling. Så er det imod menneskerettighederne, lyder vurderingen fra Peter Vedel Kessing.

Amnesty International har overværet 50 sager ved Retten i Hillerød i efteråret 2010 og rejser nu sagen overfor Folketingets integrationsudvalg.

/ritzau/