Akutte patienter bedst tjent med supersygehuse

Luk de mange små sygehuse og skadestuer til fordel for supersygehuse – det er bedst for patienterne.

Det mener Torben Mogensen, vicedirektør på det store Hvidovre Hospital i Region Hovedstaden, og Dan Bruun Petersen, formand for Dansk Selskab for Akut Medicin.

- Patienterne har bedst af at komme et sted hen, der har hænder nok, og hvor ekspertisen er til stede, siger Torben Mogensen.

B.T. har de seneste uger afdækket, hvordan flere akutte patienter på det mindre Køge Sygehus er blevet dårligt behandlet. Efter afsløringerne har B.T. modtaget email fra læsere, der viser, at patienterne ligger i timevis – nogle gange flere døgn – og venter på en simpel operation på flere af landets akutte afdelinger.

Det beviser, ifølge Torben Mogensen, netop, at der er brug for færre små og flere store sygehuse.

Afstanden er ligegyldig

- Så tænker folk altid, hvad så, hvis jeg får hjertestop, men da er det altså ligegyldigt, hvor lang afstanden er til sygehuset. Hvis behandlingen ikke starter i hjemmet, så dør patienten alligevel, siger Torben Mogensen og understreger, at det derfor er vigtigt, at der er velkvalificerede folk i landets lægebiler.

Dan Bruun Petersen er enig med Torben Mogensen.

- Vi skal ikke have flere små akutte beredskaber. Det, man har brug for som akutpatient, er ekspertise, som faktisk kan håndtere et åbent sår eller en brækket arm, siger han.

Dan Bruun Petersen kalder desuden Sundhedsaftalen, som blev indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti og løsgænger Pia Christmas-Møller 26. maj om flere penge til sundheds- og akuthuse, for ’risikabel’.

Udhuler systemet

- Jeg tror, man begår en fejl, for man risikerer at trække ressourcerne fra de store sygehuse. Så ender vi med at smøre ekspertisen ud i et tyndt lag, hvor der ikke er ret mange, som kan ret meget, siger Dan Bruun Petersen.

Folketingsmedlem for Kristendemokraterne, Per Ørum Jørgensen, har kæmpet for flere akutfunktioner i Danmark.

Han mener, at der blandt visse læger er en misforståelse af, at nærhed og kvalitet er modstridende.

- Der er ingen grund til, at folk med banale skader skal fragtes 90 kilometer frem og tilbage. Det er ikke behageligt for hverken patient eller pårørende, og det er ikke god velfærd for borgeren, mener Per Ørum Jørgensen.

Hos Patientforeningen er man dog enig med lægerne.

- Det er bedre for patienterne med store supersygehuse, hvor der både er nok læger og de rette faglige kvalifikationer i stedet for små sygehuse, hvor man ikke har den rette ekspertise, siger bestyrelsesmedlem Mai Nielsen.