De danskere, der arver mest, er også dem, der i forvejen har den højeste indtjening og de største formuer, mens det er det stik modsatte billede med de mindst velhavende.

De mest velhavende i Danmark er sjældent gået fra ikke at have noget til at arve en formue fra en rig onkel. Nej, det er ifølge Politiken i stedet oftest sådan, at det er personer med en i forvejen høj indkomst eller stor formue, der bliver rigere med en arv fra forældre eller nærtstående. Det afslører en undersøgelse som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har lavet ud fra registerdata fra Danmarks Statistisk.

De 10 procent af danskerne, der får den største arv, ligger gennemsnitligt på omkring 4,3 millioner kroner, viser undersøgelsen. Og det lægges oven i den lille million, som disse mennesker allerede har stående på bankkontoen og oven i den gennemsnitlige indkomst, de har, på 528.000 kroner.

Ser man på de 10 procent af danskerne, der ligger i den anden ende af skalaen, så skylder de gennemsnitligt 49.000 kroner væk, mens de får en årlig indkomst på 289.000 kroner. Og i snit får de en negativ arv, altså en arvet gæld, på 371.000 kroner. Denne gæld har de selv muligheden for at sige ja eller nej til.

Det store spænd mellem, hvor meget eller lidt danskerne arver viser, at den sociale arv gør sig gældende mange områder som uddannelse, erhverv og den økonomiske situation. Sådan lyder det fra chefanalytiker i AE Jonas Schytz Juul, der står bag analysen:

- De børn, der står til at modtage den store arv, er også dem, der har haft en privilegeret barndom og som voksne har en relativt høj indkomst og personlig formue, siger han til Politiken.

Og konklusioner kommer heller ikke bag på forsker i social arv Niels Ploug, der i dag er afdelingsdirektør i Danmarks Statistik:

- Den her analyse viser i store træk, hvad vi også har fundet i tidligere analyser. Nemlig at danskernes formuer er endnu mere ulige fordelt end indkomsterne, siger han til Politiken.

Dog peger Niels Ploug på, at gruppen der får flere millioner i arv er relativt lille. Det drejer sig om omkring 3.500 personer om året.