Hun burde maksimalt have ventet seks timer. Men der endte med at gå 11 timer, fra en 61-årig kvinde i juli kom ind på skadestuen på Hvidovre Hospital med en hofte, der var gået af led, til hun kom i behandling.

Morgenen efter operationen fik kvinden en række blodpropper i lunger og hjernen, som kostede hende livet. Ventetiden kan have været medvirkende til, at forløbet endte fatalt, erkender lægelig direktør på Hvidovre Hospital Torben Mogensen.

- De blodpropper kunne også være opstået, hvis kvinden havde ventet i kortere tid. Men det er samtidig klart, at jo længere tid, man venter på behandling, jo større risiko er der for, at der kommer komplikationer. Så vi kan ikke afvise, at den lange ventetid har spillet ind, siger han.

Læs også:

Efter det uventede dødsfald den 12. juli i år, iværksatte hospitalet en omfattende kulegravning af forløbet, som nu er afsluttet. Eftersom politi og embedslægen ikke vurderede, at der skulle foretages en obduktion, kendes den endelige årsag til hendes blodpropper imidlertid ikke.

Men på ét væsentligt punkt har hospitalet svigtet:

- Det ligger fast, at hun har ventet for længe. Det er vi meget kede af, og derfor har vi ændret procedurerne for at sikre, at der maksimalt går de seks timer, som Sundhedsstyrelsen har sat som øvre grænse, før et hofteskred behandles - og helst kortere tid, siger Torben Mogensen.

De vil hurtigst muligt få smertestillende medicin og derefter bliver kørt ind til første ledige tid på operationsstuen for at få sat hoften på plads.

Læs også:

- Det tager ikke mere end ti minutter at sætte på plads, så der skal ikke ventes unødigt på det indgreb, siger Torben Mogensen, der også bekræfter, at kvinden ikke havde fået blodfortyndende medicin forud for operationen.Ros fra akutmedicinsk formand

Dan Brun Petersen, der er formand for Dansk Selskab for Akutmedicin, roser Hvidovre Hospital for at have sat en øvre grænse for, hvor længe patienter med hofteskred må vente på behandling.

- Sagens kerne er, at det er usædvanligt, at man venter 11 timer. Det er ikke rimeligt. Og skal man ligge stille meget længe, så skal man have blodfortyndende, siger han.

Da kvinden døde i juli, var der stor fokus på ventetiderne på de københavnske skadestuer. Det skete, efter at Berlingske havde afdækket, at patienterne på hovedstadens skadestuer ventede op til 12 timer eller mere på at blive behandlet.

Sagen fra Hvidovre Hospital var den første, hvor ventetid blev koblet sammen med et dødsfald. En omfattende undersøgelse fra det ansete British Medical Journal har fastslået, at patienter, som venter i timevis på at komme til på skadestuer og akutmodtagelser, har en større risiko for efterfølgende at dø af deres lidelser eller blive indlagt på hospitalet, end patienter som kommer hurtigt til.

Politikerne i Region Hovedstaden har lovet, at de lange ventetider på skadestuerne vil blive nedbragt hurtigst muligt. Og S-SF gik endnu længere i valgkampen, da partierne lovede danskerne, at der fremover maksimalt må gå 30 minutter, fra de ankommer til skadestuen, og til behandlingen begynder.