Stadig flere unge under 30 år får tilkendt førtidspension. Beskæftigelsesminister Inger Støjberg kalder udviklingen dybt bekymrende.

Antallet af unge under 30 år, som får førtidspension, er eksploderet, viser en analyse fra Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats, Cabi. Mens tallet i 2004 var 1455, steg det i 2008 til 1756. Udviklingen ser ud til at fortsætte i 2009 - hvor 872 under 30 år i første halvår er blevet tilkendt førtidspension.

Cabi er især er alarmeret over, at antallet af unge, der pensioneres på grund af psykiske lidelser, er vokset med næsten 30 procent de sidste fire år. Det skriver Politiken.

- Hvis udviklingen fortsætter med at gå denne vej, er det virkelig bekymrende, siger konsulent Jean-Pierre Morel, som er forfatter til Cabi's notat.

- Det kan ikke passe, at der er så mange unge, der skal falde udenfor, siger han.

Også beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) kalder udviklingen dybt bekymrende.

- Vi skal undgå at sætte mennesker af på perronen på den måde, som det kan føles, når man kommer på førtidspension og er ung, og man kan se, hvordan togene bare kører forbi en, og man ikke får mulighed for at springe på igen, siger hun.

Antallet af unge, der får førtidspension på grund af alvorlige psykiske sygdomme som skizofreni og angst, er nogenlunde stabilt. Derimod vokser antallet af unge med udviklingsforstyrrelser som Adhd og Aspergers syndrom.

/ritzau/