USA's præsident, Donald Trump, siger i et tweet, at han har afskediget udenrigsminister Rex Tillerson, som bliver erstattet af CIA's direktør, Mike Pompeo:

Trump siger, at CIA's vicedirektør, Gina Haspel, bliver ny leder for efterretningstjenesten. Dermed får USA sin første kvindelige CIA-chef.

Trump takker Tillerson for hans indsats i udenrigsministeriet.

Kilder i Det Hvide Hus siger, at Trump ønskede en regeringsomdannelse inden forhandlingerne med Nordkorea.

Pompeo er tidligere kongresmedlem fra Kansas og tidligere officer i hæren. Han var en skarp kritiker af Hillary Clinton under Kongressens undersøgelse af angrebet på USA's konsulat i Benghazi, Libyen, i 2012.

Mike Pompeo (billedet) er ny udenrigsminister under Donald Trump. Vis mere

En række højtstående diplomater er blevet tvunget ud eller er selv holdt op i løbet af den tid, hvor Trump har været præsident.

Tillerson sagde i november, at han var krænket over påstande om, at udenrigsministeriet blev udhulet under Trump.

The New York Times skrev allerede dengang, at Det Hvide Hus planlagde at skille sig af med Rex Tillerson, og at han skulle erstattes af Pompeo.

Kritikere påpeger, at Trump ved flere lejligheder har underløbet sin udenrigsminister ved at udsende erklæringer og tweets på kritiske tidspunkter. Blandt andet i forhold til Nordkorea.

Tillerson, der er tidligere topchef i olieselskabet Exxon Mobile, har haft det vanskeligt på posten som udenrigsminister.

USA's præsident, Donald Trump, siger i et tweet, at han har afskediget udenrigsminister Rex Tillerson (på billedet). Vis mere

Han har været marginaliseret i flere spørgsmål, hvor udenrigsministeren plejer at spille en central rolle. Det er - ud over forholdet til Nordkorea - i spørgsmålet om den internationale atomaftale med Iran.

Tillerson har i private rammer omtalt Trump som en »idiot«.

Kilder om ny chef for CIA: Hun var leder af hemmeligt fængsel

Den nye kvindelige chef for CIA, Gina Haspel, chef har under sin tid i efterretningstjenesten været chef for flere oversøiske afdelinger og har blandt andet styret et fængsel i Thailand, hvor folk mistænkt for terror blev udsat for barske afhøringsmetoder.

Metoder, som præsident Donald Trump tidligere har udtalt sin støtte til.

Ifølge anonyme kilder var Gina Haspel ligeledes kortvarigt leder af et hemmeligt fængsel drevet af CIA, hvor de anklagede terrorister Abu Zubayadah og Abd al Rahim al-Nashiri i 2002 blev udsat for torturmetoden waterboarding.

Hun skal ligeledes have hjulpet med at destruere videoer, hvor waterboarding bliver brugt som torturmetode. Det medførte en længerevarende retlige undersøgelse, som dog endte uden tiltale.

Gina Haspel har modtaget flere medaljer for sin indsats i efterretningstjenesten.