Tusindvis af mennesker er gået på gaden i Hvideruslands hovedstad, Minsk, i protest over indsættelsen af præsident Aleksandr Lukasjenko.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den 66-årige leder blev tidligere onsdag taget i ed ved en hemmelig ceremoni. I forbindelse med ceremonien blev gaderne i Minsk lukket, så bilkortegen med præsidenten kunne haste gennem byen.

Efter ceremonien er afsluttet har de mange demonstranter samlet sig i hovedstadens gader for at udtrykke deres utilfredshed med Lukasjenko.

Demonstranterne råber »længe leve Hviderusland,« og flere er iført kongekroner af pap. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Urobetjente uden skilte til identifikation er begyndt at anholde demonstranter.

Derudover har politiet taget vandkanoner i brug for at sprede demonstranterne, oplyser øjenvidner til Reuters.

Lukasjenko vandt ifølge de officielle og omstridte resultater sidste måneds præsidentvalg med 80 procent af stemmerne.

Foto: STR
Vis mere

Men både oppositionen og internationale observatører mener, at der har været tale om omfattende valgsvindel.

Lige siden valget har der været enorme demonstrationer i landet, der flere gange har samlet flere end 100.000 mennesker.

En demonstrant bærer onsdag aften et skilt med teksten: 'Hvis du har 80 procent, hvorfor er du så bange for os?' med henvisning til den nedtonede indsættelse.

»Hans hemmelige indsættelsesceremoni er et forsøg på at tilrane sig magten,« siger oppositionslederen Svetlana Tikhanovskaja, der efter valget er gået i eksil.

Politiet bruger vandkanoner og anholder demonstranter i Hvideruslands hovedstad, hvor tusindvis protesterer.
Politiet bruger vandkanoner og anholder demonstranter i Hvideruslands hovedstad, hvor tusindvis protesterer. Foto: TUT.BY
Vis mere

En anden oppositionspolitiker kalder på sociale meder indsættelsen et 'røvermøde' og spørger: 'Hvor er de jublende borgere?'.

'Det er åbenlyst, at Aleksandr Lukasjenko udelukkende er præsident for urobetjentene og en håndfuld loyale embedsmænd,' skriver politikeren Pavel Latusjko.

I EU er den officielle holdning, at der blev svindlet ved Hvideruslands præsidentvalg. Derfor arbejder EU på at indføre sanktioner mod landet.

/ritzau/